Här är läsarnas berättelser om köttfusket

avJosefin Westin

I dag fortsätter Aftonbladets granskning om Icas matfusk.

Matbutikerna fortsätter mala om gammal köttfärs tillsammas med ny och säljer det i butik.

Här är läsarnas berättelser om köttfusket.

"Vid försäljning av rostbiff i färdigförpackade förpackningar används rödfärgad plastfilm för att köttet skall se rödare ut och inte grått.

Dessa produkter finns att köpa hos Ica."

"Vi skivar eget smörgåspålägg i butik. Jag har med mig väldigt starka olustkänslor från den tiden. Vi öppnade förpackningar där datumet gått ut 3-4 månader sen och torkade bort en massa surt luktande slem. Sen skivade upp och satte helt ny datummärkning på det uppskivade pålägget."

"När kött höll på att gå ut eller hade gått ut, skärde vi upp det och sålde det som ex. wokkött eller grytbitar med ny datumstämpel eller så grillade vi det i butikens grill och sålde det. Ost som hade börjat mögla skar vi bort de dåliga delarna och sålde som riven ost eller restbitar med ny stämpel."

"På vår butik packar vi om det mesta. Så länge det ser och luktar bra ut. Både kött, ost och smörgåsmat packas om, och läggs sedan ut i hyllan igen med ett nytt datum. Köttfärs som vi maler själv som gått ut ur datum, blandar vi med den "nymalda" färsen för att sedan märkas med dagens datum och läggas ut i hyllan igen.

Det är riktigt snuskigt, men tyvärr ingår det i ens arbetsuppgifter. Och utan jobb vill man ju inte stå."

"Jag har jobbat som styckare och hade hand om köttet i butiken. På morgonen tog man in köttfärsen som blivit över dagen innan. Man öppnade paketet och drog av plasten och etiketten som fungerar som prislapp, men också som bästföre- rekommendation. Sen märkte man om den så man fick dagens datum på färsen. Detta gjordes varje morgon. Man försökte täcka över den gamla etiketten på exakt samma ställe som den förra då färsen hade fått en mörkare och tråkigare färg där."

"Har jobbat på Ica och den ena ägaren packade om kött han lät även kött ligga bak i kylen opackat tills det tog slut i hyllorna en vecka senare. Var mycket dåligt kött som kunder kom tillbaka med som luktade pest och var grönt. Han bara skakade på huvudet. Göra rent spetten som han grillade kyckling på kunde han vänta någon vecka ned ibland. Under all kritik!"

"Min allra första arbetsdag såg jag hur killen mittemot mig nyste rakt ner i köttlinjen och fortsatte packa.

Kött hamnade emellanåt på golvet och lades in i trågen, då ingen vill behöva vara ansvarig för alltför mycket köttsvinn."

"Varor som kunder klagat på och lämnat tillbaka paketeras om och säljs till nya kunder. En del varor som slängts av anställda i sopptunna, plockades upp av ägaren. Efter det kör han ut varan till butiken och säljer den igen."

"Jag jobbade på delikatessdisken, vi hade en manuell disk där vi sålde skinkor och ostar. Flera av varorna låg i flera månader innan kunden köpte varorna. Flera kom tillbaka för att dom hade köpt surt pålägg."

"På 80-talet hade min 14-årige son sommarjobb i en livsmedelsaffär. Han fick tvätta korv! Alltså de fina Wienerkorvar som låg öppet i disken fick tvättas när de började se "luddiga" ut. Och vips så blev de som nya!"

"Var egen Ica-handlare i 12 år. Mycket av den mat som säljs som färdigmat är tillverkad av mat som gått ut i datum. Är det 20 falukorvar som ska slängas så slängs de i stället in i ugnen och sim sala bim har man rätten ugn stekt falukorv med mos för 59 kronor färdig. Grillade kycklingar 10 över på kvällen vad blir rätten dagen efter jo flygande Jacob, Köttfärs som ska slängas blir till en god lasagne. En av lösningarna för att minska från naturligt svinn 5-6 procent är just detta."

"En väninna till mig köpte en gång fläskfilé som var märkt med en vikt på 600 gram, men när hon kontrollvägde så var vikten 490 gram.
Alltså betalar man för 600 gram men får en vara som väger mindre. Många bäckar små."

"Har under tio års tid varit charkchef på Ica. Vi har varit beordrade av ägaren att grilla köttet om det inte gick att packa om."

"När jag jobbade på en Kvantum-butik var det nästan standard att nötstekar som inte såldes skars ner till grytbitar, lövbiff. När inte det såldes blev det köttfärs. Samma kött kunde hamna i disken 3-4 gånger.