Jerry Martinger är olämplig för sitt jobb

Åklagaren vill att han sparkas från riksdagen

I förmiddags höll överåklagare Hans Lindberg sin slutplädering mot riksdagsmannen och förre åklagaren Jerry Martinger.

– Martinger har visat särskild hänsynslöshet och varit slug och minutiös. Han är uppenbart olämplig för sitt jobb i riksdagen, sa överåklagaren.

Uppgifter som, inte helt oväntat, får skarp kritik från Martingers advokat Peter Althin.

Foto: Peter Knopp
Den åtalade riksdagsmannen Jerry Martinger.

Det var hårda ord i rätten i dag.

Överåklagare Hans Lindberg yrkade i sin slutplädering på ett fängelsestraff av "inte obetydlig längd". Dessutom tycker han att Jerry Martinger, som står åtalad för sammanlagt nio olika brott, ska sparkas från sitt jobb i riksdagen.

– Jag yrkar också på en att en liten sinnesundersökning ska göras, sa överåklagaren enligt Aftonbladets Andreas Harne, som befann sig på plats i rättssalen.

Även åklagarjobbet i fara

Överåklagaren ansåg att Jerry Martinger varit särskilt hänsynslös mot sin före detta hustru och att hon och hennes älskare varit skyddslösa.

Jerry Martingers advokat Peter Althin gav i sin slutplädering under eftermiddagen skarp kritik till polis och åklagare.

– I deras ögon var Jerry Martinger en skurk redan från början, säger Peter Althin enligt Andreas Harne.

Peter Althin pekade på flera, enligt honom, flera svaga punkter i utredningen.

– Det tog en hel timme att gå igenom allt. Men han sa exempelvis att polisen inte hörde alla vittnen och att polisen inte tagit med bevis som överlämnats av Martinger, säger Andreas Harne.

Jerry Martinger har på grund av sitt åtagande i riksdagen varit tjänstledig från sitt jobb som åklagare i fjorton år. Nu är också det arbetet i fara.

– Men beslut om att sparkas därifrån tas av Statens ansvarsnämnd, säger Andreas Harne.

Dom ska enligt planerna falla den 9 januari.

Åtalad för flera brott

Jerry Martinger är åtalad för en mängd brott, allt från sexuellt ofredande till misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Martinger misstänks bland annat för att, efter att han upptäckt att hustrun hade en älskare, ha ringt 154 oanständiga samtal från 29 telefonautomater i Visby, Stockholm och Södertälje.

Allt för att misskreditera sin rival.

Överåklagare Hans Lindberg kan med Martingers kortinköp, bankomatuttag samt flyg- och taxiresor visa att Martinger varit i närheten av telefonautomaterna vid många samtal.

Johan Andersson