Nyheter

Nya misstankar mot sexhäktad läkare

avTT

Foto: Wille Ihse / TT
Skaraborgs sjukhus gör en orosanmälan om barnläkaren, som också polisanmäls för nya misstankar. Arkivbild.

Nu riktas nya misstankar om barnsexbrott mot en läkare som redan sitter häktad i Stockholm för samma sorts brottslighet. Tre misstänkta fall har upptäckts på Skaraborgs sjukhus, och granskningen fortsätter.

Barnläkaren har varit verksam dels i Stockholmstrakten, dels vid Skaraborgs sjukhus. Misstankarna som ledde till att mannen häktades är kopplade till hans arbete på en barnmottagning i Stockholm. De handlar bland annat om två fall av grovt sexuellt övergrepp.

När misstankarna blev kända startade Skaraborgs sjukhus en granskning av läkarens verksamhet där. Granskningen är inte klar, men har redan lett till åtgärder.

Polisen och Ivo

Sjukhuset har gjort både en polisanmälan och en orosanmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), om att läkaren kan vara farlig för patienters säkerhet.

– Det kan ha skett något misstänkt här också. Vi har haft kontakt med föräldrar till tre barn, säger Christer Printz, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus.

Granskningen görs i första hand genom att man går igenom journaler.

– Vi behöver gå igenom samtliga patienter han träffat. Det är hundratals, säger Christer Printz.

Om något verkar konstigt, till exempel att det gjorts en undersökning som kan tyckas omotiverad, tar sjukhuset kontakt med barnets föräldrar.

Kan skada tilltron

Chefsläkaren vill inte säga något om i vilken ålder barnen var i de fall som anmälts. Men han ser mycket allvarligt på misstankarna som granskningen lett till.

– Det är förskräckligt förstås. Det underminerar tilltron till sjukvården att sådana här händelser dyker upp, säger Christer Printz.

– Och framför allt är det förskräckligt för barnen som kan ha blivit utsatta. Detta väcker otroliga känslor inom kliniken.

Misstankarna som riktats mot läkaren i Stockholm gäller två fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande, barnpornografibrott och tre fall av utnyttjande av barn för sexuell posering.

I samband med häktningen nekade läkaren till brotten.

– Vi behöver gå igenom samtliga patienter han träffat. Det är hundratals.

Christer Printz, chefsläkare på Skaraborgs sjukhus.