SD lägger fram program för barnpolitik

avPär Karlsson

1 av 9

VISBY. Sverigedemokraterna satsar på att försöka bredda sin politik.

I dag presenterar partiet flera satsningar, bland annat på satsningar som rör små barn.

– Det är klart att väljarna kräver att vi breddar oss, säger Jimmie Åkesson (SD).

I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen och i kväll håller partiledaren Jimmie Åkesson tal från scenen. Men redan under förmiddagen håller han en presskonferens där han presenterade satsningar partiet vill göra.

Han presenterade då ett förslag om ett program för barnpolitik. Det ska läggas fram på partiets landsdagar i höst. Enligt Jimmie Åkesson handlar det om satsningar på cirka en miljard.

Det handlar bland annat om mer resurser till förlossningsvården.

– Vi vill även utöka antalet utbildningsplatser för barnmorskor. Socialdemokraterna vill ju gärna anställa fler barnmorskor och anslår pengar för det, men det finns inte så många att anställa. Därför behöver vi börja i rätt ände och utbilda fler, säger Åkesson.

Dessutom vill SD ge ett stimulansbidrag till landstingen och utöka antalet platser förlossningsavdelningarna.

– Så att det är möjligt att papporna kan stanna kvar över natten i högre utsträckning, säger Åkesson.

Partiet vill dessutom slopa karensdagen för anställda i förskolan, vilket man tror kan minska smittspridning bland barn och föräldrar. Sedan tidigare står det också klart att man helt vill slopa kvoteringen i föräldraförsäkringen samt avskaffa jämställdhetsbonusen.

"Väljarna kräver att vi breddar oss"

Sverigedemokraterna har gått starkt framåt i opinionen på sistone. Men samtidigt menar Åkesson att partiet varit för dåliga på att lyfta fram delar av sin politik:

– Vi har varit väldigt bra på att lyfta fram de konservativa delarna i socialkonservatismen. Men mindre bra emellanåt på att lyfta fram den sociala aspekten av det. För några år sedan gjorde vi stora satsningar på bra arbetsmiljö, rätt till heltid och sådana saker. Det här är en fortsättning på det. Vi är nu Sveriges tredje största parti, vi ser opinionssiffror upp emot 20 procent. Det är klart att väljarna kräver att vi breddar oss.

Det har inte gått mer än några månader sedan Jimmie Åkesson kom tillbaka från sin sjukskrivning.

– Min plan är att ta det så lugnt det bara går i sommar.

ARTIKELN HANDLAR OM