Nackade kycklingar

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

KURT VONNEGUT om George W Bush

Kurt Vonnegut. Teckning: TULLIO PERICOLI
Kurt Vonnegut. Teckning: TULLIO PERICOLI

Man skulle önska att de som har tagit över vår federala regering, och därmed hela världen, genom en Musse Pigg-statskupp, och som har kopplat ur alla de av konstitutionen föreskrivna inbrottslarmen, det vill säga representanthuset och senaten och högsta domstolen och vi folket, verkligen var kristna. Men som William Shakespeare lärde oss för länge sedan: "Djävulen kan citera Skriften för sina egna syften." Och det som förblivit andra världskrigets bäst bevarade hemlighet, därför att den är så pinsam, är att Hitler var kristen, och att hans svastika var ett kristet kors gjort av yxor, en lämplig symbol för ett politiskt parti för kristna ur arbetarklassen. Och det fanns enklare, otvetydiga kors på alla Hitlers stridsvagnar och flygplan.

Återigen: man skulle önska, för hela planetens skull, att människorna i och omkring Vita huset nuförtiden verkligen menar det när de säger: "Förlåt oss våra synder, såsom ock vi förlåta dem oss skyldiga äro", och att de respekterar, i egenskap av Guds barn, förlorarna, nollorna, de som Jesus älskade så i saligprisningarna i sin bergspredikan: de fattiga i anden, de som sörja, de saktmodiga, de barmhärtiga, de fridsamma, och så vidare. Men så förhåller det sig uppenbarligen inte. George W Bush flinar självbelåtet och gottar sig obarmhärtigt medan han skryter om att han är beredd att skicka mer än ett hundra kryssningsmissiler, som jag kallar "Timothy McVeighs", rakt på den irakiska befolkningen, som till en tredjedel består av barn, små pojkar och flickor mindre än femton år gamla.

Hans inrikespolitik, vars ondskefullhet är småpotatis jämfört med vad han är så ivrig att göra mot utlänningar som inte ser ut som han och pratar som han och vars namn inte liknar hans, tillfogar icke desto mindre många amerikaner smärta genom att beröva dem anständig sjukvård och utbildning, liksom mat, tak över huvudet och kläder i dåliga tider, och det handlar om just den sortens människor som räknas upp i saligprisningarna. Det förefaller fullt möjligt att hans uppfattning om det amerikanska folket har formats medan han tittat på tv-program, som är republikansk propaganda av vidrigaste märke.

Men Amerika var förvisso hatat runtom i världen långt före denna statskupp. Och vi var inte hatade, som George W Bush vill få det till, på grund av vår frihet och för att vi vill skänka rättvisa åt alla. Vi är hatade därför att våra storföretag har varit de främsta leverantörerna och genomdrivarna av nya teknologier och ekonomiska planer som, i så många andra samhällen, har ödelagt mäns, kvinnors och barns kulturer, det vill säga deras självaktning, deras anledningar att vara stolta över att leva.

Så enkelt är det.

Vad ska vi då göra när vi möter ett sådant hat? Anpassa oss efter högsta beredskap för terrorlarm, och springa omkring som halshuggna kycklingar.

Kurt Vonnegut

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.