Danmark har ett komplett landslag

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

KÖPENHAMN

Danmark spelar ut ett Skottland fyllt av nobodys men gör bara ett mål.

Ska vi skrämmas av detta inför EM?

Tyvärr måste vi nog darra en aning.

Inte för att jag kan räkna ut hur det skulle gå till men det hade varit underbart om sista gruppspelsmatchen i EM inte skulle gälla vinna eller försvinna.

På något vis säger logiken att när Sverige och Danmark möts i Porto 22 juni handlar det om vilket lag som ska gå vidare från gruppen.

Då vill vi inte se Jesper Grönkjaer behärska sin högerkant som han gjorde mot skottarna.

Blixtrande snabb, kreativ och ständigt utmanande. Samarbetet med offensive backen Thomas Helveg med ständiga positionsbyten var jobbigt för motståndarna.

Grönkjaer i sitt livs form

Jag har sett Grönkjaer i många landskamper men aldrig riktigt bra förrän i går. Hur var det den där brittiske kolumnisten uttryckte sig i Fotbollskväll? "Ge honom en rejäl spark i början så försvinner han för resten av matchen."

Eller åtminstone något åt det hållet.

Tror inte det är så lätt.

Brittiska kolumnister har fortfarande svårt att acceptera danskar och svenskar ungefär av samma anledning som det tog tid innan svenska NHL-spelare upphörde att betraktas som mesar over there.

Grönkjaer gjorde sitt bästa för att starta ett slagsmål med en skotte i går och vill man göra det har man kalkylerat med tuffa tag.

Bra lagbygge utan toppar

Danmark är ett komplett lag. Kollar man igenom truppen finner man att som alltid har danskarna många som regelbundet spelar i stora europeiska klubblag.

Långt ifrån lika många är superstjärnor som på Morten Olsens aktiva tid då danska landslaget kallades för Nordens brassar. Men Danmark har offensiva kvaliteter som kan bli väldigt jobbiga att möta.

Svagheterna är att ett inre mittfält blir ineffektivare utan knäskadade Thomas Gravesen vars EM-deltagande är tveksamt.

Försvaret ställdes inte på några ordentliga tester mot Skottland även om Evertons James MacFadden var påhittig och rolig att se. Zlatan och Henke skulle säkert kunna ställa till väldigt mycket besvär för de något tungfotade mittbackarna.

Så snälla Henke - tänk om!

Publicerad: