Partier vill stoppa pensionsmissbruk

Publicerad:
Uppdaterad:

Pension. Den senaste tidens uppmärksammade missbruk inom premiepensionssystemet ska stoppas. Det har de sex politiska partierna inom pensionsgruppen enats om.

– Det finns en stark blocköverskridande samsyn att målsättningen med det här systemet är trygga, schyssta och bra pensioner för Sveriges pensionssparare, säger Annika Strandhäll (S), socialförsäkringsminister och ordförande i pensionsgruppen.

Pensionsgruppen har beslutat att skyndsamt ta fram en handlingsplan som bygger på Pensionsmyndighetens 30-punktsprogram. I samband med det kommer även åtgärder för att säkerställa att kapitalet placeras hållbart introduceras.

Inte för fondbolagen

Även vissa av premiepensionsutredningens förslag kommer att genomföras.

– Jag kan inte säga vilka delar vi kommer att ta vidare men vi är överens om att det finns delar i utredningen som vi tycker är intressanta, säger Annika Strandhäll.

Hon säger att det råder en samsyn kring att premiepensionssystemet inte är till för fondbolagen och fondförvaltare eller för att det ska upprätthållas ett torg med så många fonder som möjligt.

– Det är inte det som är syftet med premiepensionssystemet och det är inte det som var syftet från början. Det finns ingenting som säger att man behöver ha ett torg med 840 fonder.

Färre aktörer

Hon tror att åtgärderna i Pensionsmyndighetens 30-punktsprogram kommer att minska antalet aktörer i premiepensionssystemet.

– Det är ett antal aktörer som finns i dag som inte kommer att kunna verka i det här sammanhanget, säger Annika Strandhäll.

Missbruket av premiepension har den senaste tiden uppmärksammats i flera fall, bland annat i bolagen Falcon Fonder och nu senast Allra som bland annat har polisanmälts av Pensionsmyndigheten.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Pension

PPM

Missbruk