Svenska forskare söker arga personer till ny studie

Publicerad:
Foto: Åserud, Lise / TT

NYHETER

Bär du på mycket ilska? Då kan du få användning av det.

Svenska forskare genomför just nu en stor studie och söker deltagare som har svårt att hantera sin ilska.

Att bli arg är en normal reaktion om man till exempel blir orättvist behandlad eller om någon beter sig illa mot en. Men vissa personer har svårt att kontrollera sin ilska. Kanske blir man arg i situationer där det egentligen inte finns någon anledning att bli arg? Eller så har man lätt att överreagera och blir överdrivet arg i situationer när det inte riktigt blir som man vill.

Aggressionerna kan upplevas som ett bekymmer, dels för att känslan kan vara jobbig att bära på men också för att det ofta får negativa konsekvenser för omgivningen.

KBT-behandling

En effektiv behandling för att lära sig att hantera sina känslor har visat sig vara kognitiv beteendeterapi, KBT. Men ännu vet inte forskare vilken behandling som fungerar bäst just vid ilska. Därför håller forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet just nu på att testa om KBT på nätet kan hjälpa personer som upplever att de har problem med sin ilska.

– Det behövs mer forskning för att förbättra de existerande behandlingsformerna. Det här rör en stor grupp människor som lider av ett stigmatiserat problem, säger Hugo Hesser, biträdande professor i klinisk psykologi vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.

Sker över nätet

Nu är forskarna i full färd med att hitta deltagare till deras Ilskestudie. Alla över 18 kan söka till studien om man upplever att man har svårt att kontrollera sin ilska.

Behandlingen är gratis och sker över internet. I studien lottas man därefter till olika KBT-former för att forskare ska kunna se vilka strategier som fungerar bäst.

Publicerad: