Örebro är Sveriges hetaste stad

Därför har pärlan blivit så populär

Av: Jenny Alexandersson

Publicerad:
Uppdaterad:
De senaste åren har den utländska turismen exploderat i Örebro.
Foto: Getty
De senaste åren har den utländska turismen exploderat i Örebro.

Örebro ligger som en pärla mellan Stockholm och Karlstad med den glittrande Hjälmaren vid sin sida.
Det är inte bara vi svenskar som älskar Örebro – de senaste åren har den utländska turismen exploderat.
Främst är det norrmän, tyskar och kineser som älskar staden.

Vad är det för speciellt med Örebro?

Ganska mycket. I alla fall om man ska tro utländska turister. Faktum är att staden har ökat mest av alla städer i Sverige när det gäller utländska gästnätter.

Hit kommer turister av alla nationaliteter, men det är främst norrmän, tyskar och kineser som blir förälskade i staden och som har drivit upp antalet gästnätter. Staden som ligger i västra kanten av Hjälmaren lockar med både naturupplevelser och stadsliv. 741 000 gästnätter noterades på hotell, campingar, vandrarhem och stugor.

Norrmännen gillar camping

De norska besökarna ökade med 40 procent mellan 2017 och 2018.

– Vi har jobbat målmedvetet mot Norge och etablerat Örebro som en destination som passar dem perfekt. Framför allt vill många norrmän campa och vi har en fantastisk stadscamping, Gustavsvik, som är femstjärnig och har ett upplevelsebad. Det är i första hand barnfamiljer som kommer dit, säger Björn Fransson, turismstrateg på Örebrokompaniet.

Antalet kinesiska besökare har ökat explosionsartat. 2013 hade Örebro knappt 700 kinesiska gästnätter. 2018 hade staden över 14 000, enligt Björn Fransson. Det beror delvis på att många kineser gör rundresor i Skandinavien. De reser med buss och hinner med Helsingfors, Stockholm och Oslo på en handfull dagar. De vill även gärna uppleva Sverige utanför huvudstaden och många lägger gärna en övernattning i Örebro innan de reser vidare mot Norge.

Vacker stadskärna

– De som kommer hit vill gärna se vårt ikoniska slott, Örebro slott. Och norrmännen är väldigt förtjusta i Gustavsvik camping. Vår vackra stadskärna är mysig och en stor tillgång, vi ser att många kinesiska besökare uppskattar den. Och närheten till naturen, till exempel nationalparken Tiveden, lockar många tyskar och svenskar. Vi har många fina vandringsleder och även Sveriges största sammanhängande mountainbike-nät, säger Björn Fransson.

Är Örebroare mycket mer gästvänliga jämfört med andra svenskar?

– Jag vill gärna svara ja på den frågan, haha! Faktum är att Örebro har utvecklats som besöksmål under många år och jag tror att örebroare är ett folk som är vana vid turister och som är glada över besökare. Vi ser att vi har en hög kundnöjdhet och att många norrmän kommer tillbaka år efter år, säger Björn Fransson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM RESA