Talangens succé: Vill se henne i världscupen

Johanna Hagström, 20, vann i Finland

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: INSTAGRAM (@hagstrom98) / BILDBYRÅN

Johanna Hagström, 20, vann fristilssprinten i Skandinaviska Cupen i Finland.

Redan nästa vecka kan talangen få konkurrera med de allra bästa.

– Jag skulle jättegärna vilja se henne i världscupen, säger landslagschefen Rikard Grip.

Rikard Grips jobb blev just lite svårare.

Landslagschefen har bara fyra platser i VM-sprinten för damer om mindre än två veckor, men redan har sju svenskor varit i final i världscupen. Därtill glänste 20-åringarna Moa Lundgren och Johanna Hagström i Skandinaviska cupen i finska Vuokkati under fredagen.

På en bana som gjorts om för att likna VM-banan – med knixiga backar och kort, lätt sluttande upplopp – vann Hagström före Lundgren.

”Växte in i varje lopp”

– Ja, banan var väldigt rolig och passade mig. Jag brukar vara ganska bra i prologen men blir trött i finalen, men i dag var det absolut tvärt om. Efter prologen (där hon hade åttonde bästa tid) tänkte jag att ”oj, i dag får jag kriga för att vara med”, men sedan växte jag in i varje lopp, säger Johanna Hagström.

Hon är uppvuxen i västgötska Sandhem där hon som barn åkte skridskor på en sjö med stavar i händerna. När hon fick på sig skidor visade hon omedelbar fallenhet.

Nu är Hagström 20 år och har flyttat till Falun för att främja karriären. Vinterns stora mål är U23-VM i finska Lahti med start 21 januari, men kanske slutar det bättre än så.

Kan komma sent till lägret

– Mitt stora mål är att åka bra på U23-VM, men det vore kul att få åka världscup innan. Jag vet inte hur skidförbundet ser på det, men oavsett vilket får jag förhoppningsvis åka i världscupen efter VM, säger Johanna Hagström, som kom på plats 51 i sin hittills enda VC-sprint.

Skidförbundet ser positivt på det. Trots att införlägret till U23-VM inleds nästa helg är det möjligt att Johanna Hagström i stället får åka till världscupen i Dresden.

– Det finns inget som säger att man inte tar ut dem (Hagström eller Lundgren) till Dresden på grund av U23-VM, vi får se över helheten vad som är rätt och riktigt för dem, säger Rikard Grip.

Har Hagström fortfarande chans att slå sig in i VM-truppen?

– Jag skulle jättegärna vilja se henne i världscupen, men vi har sju andra tjejer som har varit i världscupfinal. Det bottnar i en oerhörd konkurrens. Det är ett angenäm situation.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM