Finländarna slår tillbaka: ”Ingen hörde av sig”

avMattias Sandberg, Richard Aschberg

Civilekonomernas ledning skyller lyxresan till Rom på det finländska förbundet.

Men Tage Lindberg som arrangerade resan slår tillbaka:

– Programmet skickades flera veckor före resan och det fanns möjlighet att reagera i förväg. Men ingen hörde av sig då eller efteråt, säger han.

Civilekonomernas förbundsdirektör Jens Jacobsson har lagt hela skulden för lyxresan till Rom på sina finländska kollegor:

– Vi var helt i klorna på finnarna, säger han.

Men Tage Lindberg på det finländska ekonomförbundet säger att hans svenska kollegor fick programmet i förväg – och att ingen hade några invändningar.

– Ingen protesterade på något sätt, säger han.

När Aftonbladet berättar om Jacobssons uttalande att svenskarna ”var helt i klorna på finnarna” blir Tage Lindberg först helt tyst och säger sedan:

– I klorna på finnarna?

Lite senare fortsätter han:

– Nå, var och en får tycka som den vill. Jag vill inte kommentera andras uttalanden.

1 av 8 | Foto: Finlands ekonomer
Tage Lindberg

Lämnar olika förklaringar

Enligt Civilekonomernas förbundsdirektör Jens Jacobsson skulle kritik framföras mot det finländska förbundet för arrangemanget med lyxresan.

Men Tage Lindberg, som arrangerade resan, har inte hört någon kritik från svenskt håll.

Parallellt med bråket om hur det slösats med medlemmarnas pengar på lyx under Romresan lämnar topparna inom det svenska förbundet olika versioner om det ekonomiska efterspelet.

Förbundsdirektör Jens Jacobsson och förbundets styrelseordförande Lee Wermelin som var med på resan uppger båda att de själva i efterhand beslutat att betala en mindre del av resan privat.

Enligt Lee Wermelin fattade de beslutet redan i slutet av november, bara dagar efter att de hade kommit hem till Sverige.

Men detta stämmer inte enligt förbundsdirektör Jens Jacobsson som hävdar att de beslutade om en återbetalning den 12 december. Han uppger att det var först dagen innan detta som han hade fått fakturorna.

Jakobssons version stöds också av förbundets kommunikationsansvarige Torbjörn Askman.

Men Lee Wermelin uppger att beslutet om återbetalning fattades runt den 27 november, direkt efter att de kom hem från lyxresan.

– Ja det gjorde vi.

Det är en helt annan version än vad Torbjörn Askman och Jens Jackobsson lämnar, de säger att det var den 12 december?

– Nej.

Inga pengar har återbetalats

Men ännu, mer än en och en halv månad efter resan, har några pengar inte återbetalats. Enligt Wermelin har återbetalning dröjt eftersom Civilekonomerna kansli jobbat med att ta fram uppgifter om förbundets resor som har begärts ut av Aftonbladet.

– Det tog ju sjukt mycket tid för vår personal att gräva fram alla uppgifter till er. Vi sa för att inte störa dem i processen så kommer det dras från mitt arvode som betalas ut den kommande gången.

Lee Wermelin har fått Civilekonomernas uppgift att framföra kritik mot resan direkt till det finländska förbundet.

Men det har ännu inte skett.

– Nej.

Jens Jacobsson var tydlig med det att du skulle ta kontakt med finländarna?

– Ja, absolut.

Men när ska du göra det då?

– Ja, jag vet inte. Vill du ha ett datum, klockslag? För mig är det så här att det här är löpande arbete. Det här är någonting vi måste göra långsiktigt och löpande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Rom

Finland