Nazister kastade knallskott på USA:s ambassad

avTT

Publicerad:
Foto: Ingvar Karmhed /SvD/TT
Nazister har protesterat utanför amerikanska ambassaden i Stockholm. Arkivbild.

En ambassadtjänsteman uppges ha skadats när nazister från Nordiska motståndsrörelsen protesterade utanför USA:s ambassad i Stockholm. Kraftiga smällare ska ha kastats in på ambassadområdet och en person greps.

Nazisterna samlades utanför ambassadområdet i söndags, rapporterar tidskriften Expo. NMR skriver själv på webben att det rörde sig om en "protestaktion" mot USA:s bombningar av mål i Syrien. NMR:s ideologi bygger på myten om en judisk världskonspiration, som man anser att USA är en del av.

Vid protesten kastades kraftiga smällare in över staketet till ambassaden, enligt Expo som också rapporterar att smällarna orsakade hörselskador på en person ur ambassadpersonalen. NMR beskriver sitt agerande som att man har "bombat" USA.

Polisen vill inte ge några detaljer kring händelsen.

– Det finns skäl till att vi inte berättar något och det är för att det handlar om en ambassad, säger Kjell Lindgren, presstalesperson vid polisen i Stockholm, till TT.

Lindgren bekräftar dock att en man gripits.

– En man greps tillfälligt för försök till misshandel. Man höll förhör om det brottet och sedan frigavs han då det inte fanns skäl till fortsatt anhållande, säger han och fortsätter:

– Nu ligger det hos åklagare, som ska göra en bedömning kring om det ska göras en speciell brottsrubricering i och med att detta skett i närheten av ett ambassadområde. Ambassadsområdet innanför staketet är att betrakta som utländskt territorium. Sedan tar åklagaren ställning till fortsatta åtgärder.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM