Här är Ikeas miss – som spridits världen över

avNicole Gustafsson

Möbeljätten Ikea har hamnat i blåsväder efter vad man kan kalla en ”världsmiss”.

På företagets karta Björksta har de nämligen missat att märka ut Nya Zeeland – något som upprört rejält.

”Vad är grejen med att Ikea glömmer bort ett helt land?” skriver en person på Twitter.

Ibland blir det fel, något den svenska möbeljätten Ikea blivit varse om under sista tiden. En av företagets produkter har nämligen stött på patrull från flera håll, något Mail Online rapporterat om.

Det handlar om planschen Björksta som har ett tryck med en världskarta på. Problemet är bara att hela världen inte finns med på möbeljättens karta. Företaget har nämligen helt missat att märka ut Nya Zeeland.

På internetforumet Reddit har det svenska företaget nu fått smaka på flera bitska kommentarer. En person har även ringat in den tomma platsen på Ikeas karta och skrivit: ”Ikeas karta är inte helt rätt”.

1 av 2 | Foto: Ikea

Ikea öppnar ny butik – på Nya Zeeland

Misstaget att glömma Nya Zeeland på världskartan kan ses som lite extra känsligt för den svenska möbeljätten. Det med tanke på att Ikea ska öppna sin första butik i Auckland, Nya Zeeland under 2019.

På Twitter skriver en person: ”Vad är grejen med att Ikea glömmer bort ett helt land på deras karta som de säljer? Nya Zeeland existerar”

En annan person skriver: ”Förhoppningsvis använder Ikea inte sin egen karta när de ska hitta oss när de ska öppna sin första affär här”

Ikeas miss har upptäckts av bland annat amerikaner och australiensare som köpt kartan. Många undrar nu om företaget kommer sälja den felande världsbilden även på sitt varuhus i Nya Zeeland när de öppnar där.

Möbeljätten ber nu om ursäkt efter missen.

– Ikea är ansvariga att säkerställa korrekta motiv på alla våra produkter. Vi ser att denna process har misslyckats när det gäller världskartan Björksta – vi ångrar detta misstag och ber om ursäkt. Vi kommer att vidta nödvändiga åtgärder och produkten fasas nu ut från våra butiker, säger en talesperson i ett uttalande till BBC.

Det är oklart om det kommer en ny version av Björksta där Nya Zeeland finns med.