Sjukhusen fylls när Skopje flämtar efter luft

avTT

Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Skolorna i Skopje har stängts i två dagar i ett försök att skydda barnen från luftföroreningarna. Arkivbild.

Tung smog tvingar barn att stanna hemma från skolan och sjukhusen är fyllda till bristningsgränsen i Makedoniens huvudstad Skopje. Partikelhalter som fyra gånger överstiger WHO:s rekommenderade nivåer har uppmätts i staden som ibland kallats Europas smutsigaste.

Det är andra dagen i rad som de mycket höga halterna av mikropartiklen PM 10 uppmätts i Skopje. Också halterna av den mest skadliga mikropartikeln PM 2,5 är höga.

Över 100 barn behandlas för andningsbesvär på ett sjukhus i staden som enbart har 500 000 invånare. Barn och äldre drabbas värst av den smutsiga luften som orsakas av en mix av vedeldning, bilavgaser och utsläpp från koleldad industri.

Myndigheterna har agerat genom att stänga skolorna i två dagar, byggprojekt har stoppats och invånare erbjuds gratis resor med kollektivtrafik.

Men problemen har pågått länge, och åtgärderna ses som en droppe i havet. Många Skopjebor saknar alternativ till vedeldningen.

– Den här regeringen har ärvt situationen... och nu börjar vi från början, säger vice miljöminister Jani Makraduli som lägger ansvaret på landets förra regering.

I en plan med syftet att halvera luftföroreningarna inom två år ingår byggandet av gasledningar till bostäderna. Men staden är full av tung industri och dessa behöver vidta åtgärder innan en verklig förbättring kan ske, enligt miljöaktivister.

ARTIKELN HANDLAR OM