”Black earth rising” – komplex och krävande thriller om krigsförbrytelser

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Foto: Des Willie/BBC/Netflix.

TV-RECENSION Hugo Blick tar grepp på krigsförbrytelser och västvärldens förhållande till Afrika i högambitiösa ”Black earth rising”, om en ung kvinna som överlevde folkmordet i Rwanda.


Black earth rising

Netflix
Miniserie i åtta delar
Av Hugo Blick, med bl a Michaela Coel, John Goodman, Tamara Tunie, Noma Dumezweni, Harriet Walter och Danny Sapani.


DRAMATHRILLER Hugo Blick, som tidigare har gjort intrikata och moraliskt snåriga "The honourable woman" och "The shadow line", fortsätter att lägga ribban högt med "Black earth rising". En snygg, högambitiös, komplex och krävande serie där han inte bara vill prata om folkmordet i Rwanda och dess långtgående konsekvenser, västvärldens förhållande till Afrika, den internationella brottmålsdomstolen moraliska domsrätt och krigsförbrytelsernas gråzon, utan även om adoption, ursprung och trauma – allt inrullat i en invecklad geopolitisk thriller.

Michaela Coel gör huvudrollen som Kate Ashby. En ung Rwanda-född kvinna som överlevde folkmordet på 90-talet och adopterades av den internationella människorättsadvokaten Eve Ashby (Harriet Walter), och nu jobbar med juridisk utredning i London, på samma byrå som sin mamma och under den amerikanske advokaten Michael Ennis (John Goodman).

Kate har kämpat hela livet med att hålla spökena från sitt förflutna i schack, men när Eve tar sig an fallet med en afrikansk krigsförbrytare som har tillfångatagits i Kongo och nu ska ställas inför rätta – trots att samme man en gång hjälpte till att sätta stopp för massakern på Kates folk tutsierna – ställs situationen på sin spets. Kate blir chockad och förkrossad av sin mammas beslut, och efter en oväntad händelseutveckling i Haag slungas hon, med Michael som uppbackning, ut i en farlig och labyrintisk härva av konspirationer, korruption, exploatering, mörkläggningar och gamla, djupt begravna hemligheter.
"Black earth rising" ställer svåra och taggiga frågor, har en utmärkt skådespelarensemble och är bitvis brutalt stark i sina skildringar av ofattbar grymhet, bland annat med hjälp av ett par animerade sekvenser. Ändå är det thrillerintrigen som funkar bäst.
Den mer dramatiska aspekten av berättelsen försvagas av att Blick har skrivit Kate, som ju ska vara seriens emotionella kärna, mer som en symbol för ett fruktansvärt trauma än som en sammansatt person. Replikerna känns ofta som rena kungörelser.

Men Coen gör onekligen en mäktig insats utifrån det hon har att jobba med.


”Black earth rising” har premiär på Netflix den 25 januari.

Se det här också: Michaela Coel slog igenom med komediserien "Chewing gum", som hon både skapade och spelade huvudrollen i. Två säsonger finns på Netflix.


Visste du att... John Goodman var Emmynominerad sju år på raken (1989-1995) för sin roll i "Roseanne" – utan att vinna en enda gång?


Just nu... är Goodman på gång med HBO-komedin "The righteous Gemstones", om en dysfunktionell familj med tv-evangelister. Premiär längre fram i år.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE