– Det är ju helt fruktansvärt

avPer Bjurman, Susanne Nylén

BBC och ABC förfärade över villkoren i svenska ”Let’s dance”

LONDON/NEW YORK. Inga allvarliga sjukdomar, noggranna hälsokontroller och mer betalt.

Det är facit för deltagarna i amerikanska och brittiska motsvarigheterna till ”Let’s dance”.

– Fruktansvärt att få höra vad som hänt i Sverige, säger publicisten Ali Cowe på BBC.

En hjärtinfarkt, en hjärnblödning och en deltagare som dansar trots influensa.

För de programansvariga i USA och Storbritannien låter det otroligt.

– Herregud, det är helt fruktansvärt. Vi har aldrig haft ens liknande problem i vårt program, säger programmets talesperson Ali Cowe på BBC.

En har dragit sig ur

Den brittiska tv-kanalen gör originalet av dansprogrammet. Finalen av den sjätte säsongen av ”Strictly come dancing” sågs av över 13 miljoner tittare i december.

– Vi har inte haft någon som hoppat av på grund av sjukdom. En manlig deltagare drog sig frivilligt ur för några år sedan för att han var orolig för sin hälsa men det var inget allvarligt, säger Ali Cowe.

Alla deltagare genomgår en hälsokontroll och ett konditionstest när de tackar ja till programmet.

– Det är en självklarhet. Vi är ju ansvariga för att de inte ska få några problem. Deras hälsa och säkerhet är högsta prioritet, annars kan vi råka illa ut, säger hon.

Programformatet finns redan i över 30 länder. I USA börjar den åttonde säsongen av ”Dancing with the stars” om en månad.

Två hälsokontroller

En presstaleskvinna för det ABC-sända programmet, som av okänd anledning inte vill figurera med namn, blir också förvånad över de svenska fallen.

– Vi tar deltagarnas hälsa på allra största allvar. De genomgår omfattande hälsokontroller både före och under programmets gång. Vi har heller inte haft några problem av den sort du berättar om, inte en enda gång.

Både i USA och Storbritannien får deltagarna en skälig ersättning för att de ställer upp i programmet.

– Hur stor den ersättningen är kan jag inte säga, men att vara med i vårt program är ett åtagande, så de får självklart bra betalt, säger ABC:s taleskvinna.

ARTIKELN HANDLAR OM