Ta in på rymdhotellet – för 10 miljoner kr

avJohan Söderlund

Ska stå klart 2012 – hoppas kunna locka weekendturister

10 miljoner per natt.

Så mycket kostar det att checka in på världens första rymdhotell.

Om tre år slås portarna upp – 520 kilometer ovanför jordskorpan.

Foto: Ett hotell i viktlöshet kräver speciella arrangemang. Med hjälp av kardborrematerial så kan hotellgästerna klistra sig mot väggarna i sina sviter.

"Tänk dig att vara i ett viktlöst spa och se 15 solnedgångar på en enda dag". Det är en av företaget Galactic Suites reklamslogans för att sälja in sitt nya hotell i rymden.

Världens första rymdhotell planerar att öppna år 2012. Projektet kan bli verklighet efter att en anonym miljardär skänkt över 30 miljarder kronor till satsningen.

I kalkylerna så ska en enda natt på rymdhotellet kosta astronomiska 10 miljoner kronor. Galactic Suites säljer paketresor med tre nätter på hotellet och åtta veckors "träningsläger" på en exotisk ö inkluderat i priset.

Redan 43 reservationer

Trots den höga kostnaden har 43 personer redan gjort en reservation, enligt Daily Mail, och över 200 personer har visat intresse. Dessa personer har uppenbarligen sett värdet i att kunna se soluppgången 15 gånger per dygn från en liten kapsel långt där ute i mörkret och tyngdlösheten.

Gästerna kommer att utrustas med kardborrekostymer så att de kan kravla runt i sina rymdkapslar genom att klistra fast sig i de tygförsedda väggarna - ungefär som "Spindelmannen".

Tror på weekendturism

– Det här kommer placera vårt företag i framkant inom en ny industri med en strålande framtid, säger rymdingenjören och vd:n för Galactic Suite, Xavier Claramunt, till Reuters.

Hotellet har plats för fyra gäster och två astronautpiloter och kommer att färdas kring jorden i 30 000 kilometer i timmen, 520 kilometer ovanför jordens yta. Det tar 90 minuter att runda klotet.

För att ta sig till hotellet måste man köpa biljett på Virgin Galactics rymdfarkost. Det kostar 1,5 miljoner kronor tur och retur. Resan tar ungefär 36 timmar.

– Det är helt tänkbart att era barn, kanske inom 15 år, kommer att kunna spendera en weekend i rymden, säger Xavier Claramunt till Reuters.

Ingen hotellpersonal

Väl på plats i den första versionen av rymdhotellet, som ska vara på plats i en bana runt jorden 2012, får du i största del klara sig själv. Det finns ingen hotellpersonal som kan pyssla om dig. Men raketen som tagit dig till hotellet stannar i dockan under hela vistelsen "så att inte gästerna känner sig övergivna", säger Xavier Claramunt.

Den som vill resa till rymdhotellet måste först ta en helt vanlig flygtur till Spaceport America i New Mexico, USA. Därifrån går färden vidare ut i rymden.

Här kan du boka din rymdhotellnatt:

www.galacticsuite.com

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden

Rymdresor