Officer får sparken – hade åtta kilo sprängdeg hemma

avEbba Thornéus

När polisen genomförde en husrannsakan hemma hos en officer i Luleå hittades åtta kilo sprängdeg, tändmedel och en revolver utan licens.

Materialet tillhörde Försvarsmakten som menar att det är livsfarligt och har därför beslutat att avskeda mannen, uppger nyhetsbyrån Siren.

Det var i juli som polisen påträffade åtta kilo sprängdeg, tändmedel och en revolver utan licens hemma hos en officer anställd av Försvarsmakten.

På plats anträffades även dopningspreparat samt finkalibrig ammunition, enligt ett dokument från Försvarsmakten som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

I sin bil förvarade mannen både sprängdegen och den laddade revolvern som båda visade sig komma från och tillhöra Försvarsmakten.

Även tändmedlet samt den finkalibriga ammunitionen tillhörde arbetsplatsen.

I polisförhör har mannen, som tidigare varit frihetsberövad, erkänt att han tagit spräng- och tändmedel samt ammunition från Försvarsmakten.

Mannen erkänner att han flyttat spräng- och tändmedel från kasernen där det förvarades på grund av brandfara och för att göra ”en felaktig förvaring mindre felaktig”.

144 år gammal revolver

Revolvern som påträffades menade mannen är 144 år gammal och han tänkte därför förstöra den eller lämna in den vid en vapenamnesti.

Trots det anser Försvarsmaktens personalansvarsnämnd att mannen – oavsett den rättsliga utgången – att förtroendet för honom är förbrukat.

Mannen är i nuläget misstänkt för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, brott mot dopningslagen, stöld alternativt förskingring samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Personalansvarsnämnden slår även fast att det handlat om ”potentiellt livsfarlig materiel” som mannen förvarat på ett ”mycket vårdslöst sätt” och har därför fattat beslut om att avskeda mannen.

Fann ytterligare två vapen

Vapenfyndet har även lett till en separat process hos polisen då även två vapen som tillhörde en skytteförening hittades vid husrannsakan.

Då vapnen inte tillhörde mannen själv fattade polisen misstankar om grovt vapenbrott samt stöld. Vapnen ska ha förvarats hos mannen i flera månader.

I en dom från förvaltningsrätten har man slagit fast att vapnen förvarats på ett felaktigt sätt och ska därför fortsatt vara omhändertagna.

ARTIKELN HANDLAR OM