Talangen tillbaka efter allvarliga skadan

avMats Wennerholm

SPORTBLADET

”Är riktigt nöjd med helgen”

Foto: TT NYHETSBYRÃÖN
Khaddi Sagnia slog igenom som trestegshoppare, men efter en korsbandsskada tvingades hon ­vila i två år. I årets SM tävlade hon i längdhopp och 100 m häck.

Hon var stortalangen som försvann.

Seger i ungdoms-OS 2010 och svenskt junior­rekord i tresteg som 17-åring 2012.

Sedan blev det tyst i två år på grund av ett avslitet korsband.

– Men nu är jag tillbaka och jag är riktigt nöjd med helgen, säger Khaddi ­Sagnia.

Hon blev sensationell SM-trea på 100 häck i Umeå med tiden 13,62 och fyra i damernas längd med 6,25 med flera decimeter till plankan.

Då ska alla veta att Khaddi Sagnias huvudgren är tresteg.

– Men vi har valt att skynda långsamt och att ge det tid. Men det kanske blir tresteg igen nästa år, säger Khaddi.

Missade med 3 cm

Khaddi Sagnia är bara en av många unga svenska talanger som lyfte SM i Umeå.

En av många svenska 90-talister som många tror ska lyfta svensk friidrott till en ny storhetstid.

Bland dem finns JVM-sensationen Andreas Almgren som sprang hem sitt första SM-guld på 800 meter, Irene Ekelund som vann 200 meter i samma överlägsna stil, 22-årige Daniel Ståhl som tog sitt första SM-guld i diskus och Angelica Bengtsson som visade att hon är tillbaka i stav med ett guld och tre bra försök på svenska rekordhöjden 4,60.

Alla de är EM-klara, men Khaddi Sagnia missade en EM-plats med tre ynka centimeter.

Hennes årsbästa i längd är 6,52 i en gren där det krävdes 6,55 för att få åka till ­Zürich.

– Men jag har inte ens tänkt på EM. Jag har bara ­velat komma tillbaka och tävla igen, säger hon.

Lekt sig fram

Medan tresteget får vänta har hon lekt sig fram på 100 häck och hoppat längd.

Och som hon gjort det.

När hon sprang in som trea på 100 häck stannade klockan på 13,62 – över en halv sekund bättre än hennes personbästa då hon kom till SM. Nu var vinden för stark (+3,1) för att det ska räknas som personligt rekord.

– Men jag var överlycklig över den medaljen. Ja, herregud. det visar att allt kan hända. Jag springer 100 häck mest för att det är bra för snabbheten och koordinationen, vilket är bra för ansatsen i både längd och tresteg.

Fick träffa Bolt

Khaddi blev känd redan som sjuttonåring och speciellt då hon blev inbjuden till Oslos Diamond League 2011.

Men där fick en viss Usain Bolt all uppmärksamhet.

– Ja, att få träffa honom var större än själva tävlingen. Jag fick både en bild på oss ihop och hans signerade självbiografi. Det var stort.

Nu är det dags för Khaddi själv att bli stor.

Svenska EM-hoppen

Charlotta Fougberg

Gren: 3 000 m hinder

Kommentar: Enda svensk som åker till ­Zürich som etta i Europa. Skuggas av finländskan Sandra Eriksson på årsbästalistan, men sedan är hoppet långt, långt till tredje tjej i Europa. Känns som en given medalj, men har dålig mästerskapsrutin.

Medaljchans: 90 procent

Abeba Aregawi

Gren: 1500 ­meter

Kommentar: Har haft en oväntat tung säsong och är ”bara” tvåa i Europa inför EM. Holländskan Sifan Hassan är etta och måste knäckas. Men är Aregawi i normal form så är det här en säker svensk medalj i alla fall. Frågan är bara vilken kulör.

Medaljchans: 90 procent

Meraf Bahta

Gren: 5 000 meter

Kommentar: Verkar ha bestämt sig för 5000 meter i EM nu, där hon är tvåa i Europa bakom samma Sifan Hassan som Aregawi ska slåss mot. Men håller nerverna är Meraf en given medaljkandidat med kapacitet att ta guld.

Medaljchans: 50 procent

Daniel Ståhl

Gren: Diskus

Kommentar: Gör sitt första stora seniormästerskap, men är fyra i Europa i år med sitt rekordkast på 66,89. Men motståndet är ­både tufft och betydligt mer ­erfaret än vad Daniel är. Men får han sin drömträff kan allting ­hända.

Medaljchans: 20 procent

Michel Tornéus

Gren: Längdhopp

Kommentar: Har haft en tung och sen ­säsongsstart och är bara elva på papperet i Europa när han åker till Zürich. En rutinerad mästerskaps­hoppare numera, men måste upp ett par nivåer om det ska bli ­medalj.

Medaljchans: 10 procent

Emma Green

Gren: Höjdhopp

Kommentar: Är glad bara över att få tävla igen den här ­säsongen efter sin ryggproblem. Kommer till EM med endast två tävlingar i benen. Nivån i damer höjd har inte varit skrämmande hög den här säsongen, men krävs ett under för att det ska bli medalj.

Medaljchans: 10 procent

Erica Jarder

Gren: Längdhopp

Kommentar: Har så mycket i sig, men får inte ut det på tävling. Har kapacitet att slåss om en medalj, men då måste hon få ut maximalt i EM och höja sitt ­personliga rekord utomhus (6,67) med någon eller några ­decimeter.

Medaljchans: 10 procent

Andreas Almgen

Gren: 800 meter

Kommentar: Årets stjärnskott i svensk friidrott är sexa i Euopa på tid i år, men svårig­heten är att få en andra formtopp ­efter JVM-bronset i Eugene. Men jag räknar inte bort Almgren helt. Han är en typisk mästerskaps­löpare.

Medaljchans: 5 procent