Bodström: Hot mot demokratin

avDavid Tanentsapf

Nu kräver han en handlingsplan

Idrottshoten blir en regeringsfråga.

Justitieutskottets ordförande Thomas Bodström (s) kräver att rikspolisstyrelsen upprättar en särskild handlingsplan efter de senaste dagarnas händelser i AIK och Västerås.

– Det är ett hot mot demokratin, säger Thomas Bodström till Sportbladet.

Thomas Bodström, Sveriges förre justitieminister som dessutom spelat allsvensk fotboll för AIK, kräver handling efter de senaste dagarnas händelser, där bland annat AIK:s sportchef Ola Andersson och Västerås IK:s tränare Johan Tornberg känt sig tvingade hoppa av sina uppdrag på grund av hot från de egna supportrarna.

Formulerar på handlingsplan

– Det handlar om personer i enskilda föreningar som är demokratiskt valda eller tillsatta på demokratisk väg som tvingas hoppa av sina uppdrag på grund av brott, som i fallet med Ola Andersson i AIK. Här har styrelsen valt en sportchef som i praktiken avsätts av de här människorna.

– Det är ett hot mot demokratin. Den här typen av beteende har funnits en längre tid, men nu har det eskalerat och blivit systematiskt på ett sätt vi inte varit med om tidigare. Aktionen mot Ola Andersson har varit planerad hela hösten, det är jag övertygad om, säger Thomas Bodström.

Thomas Bodström sitter just nu och formulerar en skrivelse som ska lämnas in till justitieminister Beatrice Ask (m) i nästa vecka.

– Jag kommer skriftligt att begära att regeringen genom min efterträdare Beatrice Ask ger rikspolisstyrelsen och riksåklagaren i uppgift att upprätta en särskild handlingsplan på grund av hoten mot ledare i AIK och Västerås.

Hoppas på Ask

Vad innebär det?

– Det skulle innebära att arbetet med att komma tillrätta med de här problemen kan skötas mer metodiskt och med en helt annan effektivitet. De regionala polismyndigheterna får lättare att samarbeta och rikspolisstyrelsen rapporterar direkt till regeringen. Det här är dessutom någonting som justitieministern kan besluta om direkt och sätta i verket på bara några dagar eller veckor. Det är ju ingen höger eller vänsterfråga det här så jag hoppas att Beatrice Ask följer mitt förslag.

Sportbladet har förgäves sökt justitieminister Beatrice Ask för en kommentar.