Frankrikes Schulman – och Gynning

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Henri-Lévy & Houellebecq.
Foto: AP
Henri-Lévy & Houellebecq.

Är Michel Houellebecq Frankrikes motsvarighet till Alex Schulman? Båda är sina respektive länders ärkeprovokatörer, båda har i starka ordalag kritiserats i pressen, bådas närmaste familj har hamnat i rampljuset och nu har Michel gett ut sin privata korrespondens i bokform, precis som Alex och Carolina Gynning gjorde i boken Privat: mejlkorrespondens.

Efter månader av spekulationer sedan boken Ennemis Publics först offentliggjordes visade det sig att Houellebecqs brevvän var ingen mindre än Bernard Henri-Lévy, i Frankrike känd rätt och slätt som BHL.

I sin brevväxling beklagar sig de tu – den förre en framgångsrik författare, den senare en ekonomiskt oberoende filosof – över hur utsatta, förföljda och missförstådda de är, samt diskuterar hur och när de föredrar att ha sex.

Boken kom ut i går och första tryckningen beräknas bli på uppemot 150 000 exemplar.

Den kommer onekligen att inbjuda till intensiv debatt, men den mest omedelbara frågan är: om Michel Houellebecq är Alex Schulman, är då BHL – allt som oftast klädd i djupt urringad skjorta – Frankrikes svar på Carolina Gynning?

Maxim Lindqvist

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.