Den nordiska spjutduellen

avDaniel Sjöberg

SPORTBLADET

Finland och Norge slåss om samma guld

Foto: Bildbyrån (MONTAGE)
Nordisk tvekamp Finlands Tero Pitkämäki och Norges Andreas Thorkildsen är två heta kandidater till guldet i herrarnas spjuttävling.

Sveriges drömmar om OS-guld i friidrottstävlingarna i Peking är troligen över. Norge och Finland hoppas fortfarande. Nu väntar en duell mellan våra båda grannländer i spjutfinalen.

Det kallades för en av de mest öppna spjutfinalerna i den olympiska historien av internationella friidrottsförbundet. Det var i Aten för fyra år sedan och den då 22-årige Andreas Thorkildsen passade på att kliva genom den öppna dörren och ta OS-guldet som låg där redo för den som ville det mest.

– Fullständigt galet, förklarade Thorkildsen känslan efter att han säkrat den ädlaste medaljen.

Pitkämäki kommer utmana

Då var han en överraskning. Nu vet alla vem Andreas Thorkildsen är, men det betyder inte att finalen inte är öppen. Åtminstone en person kommer att utmana norrmannen i kampen om OS-guldet. Finländaren Tero Pitkämäki, 25, visade äntligen i VM 2007 att han kan slå till i de stora finalerna också och nu ska han göra det igen.

Tuff konkurrens från Australien

De båda har ett nästan identiskt årsbästa. Thorkildsen leder med tre centimeter tack vare sitt 87.73. Tuffaste konkurrensen kommer från australiensaren Jarrod Bannister vars personbästa 89.02 också är hans årsbästa. Svensken Magnus Arvidsson har sju man före sig i årsbästlistan och sex man före sig i personbästalistan. Svensken måste få till en rejäl träff om han ska hota om medaljerna här.

Klockan 13.10 svensk tid är det dags för jättarnas duell.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS