Resultatlöst FN-möte om Zimbabwe

Publicerad:
Uppdaterad:

New York. Storbritanniens utrikesminister David Miliband anklagade president Robert Mugabes regim i Zimbabwe för att "förneka verkligheten" under ett möte i FN:s säkerhetsråd. Men rådet kunde inte enas om ett fördömande.

FN-chefen Ban Ki-Moon redogjorde för Zimbabwes ekonomiska härdsmälta, politiska dödläge och koleraepidemin. Enligt Miliband var det en chockerande bild som målades upp under mötet, som hölls på måndagen bakom stängda dörrar.

Amerikanska diplomater hade hoppats att rådet skulle anta ett fördömande av Mugabe för att ha misslyckats att skydda befolkningen från kolerautbrottet. Men en västdiplomat sade att planen gått om intet sedan Sydafrika motsatt sig ett uttalade.

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice försäkrade efteråt att hon inte var besviken och att syftet med mötet inte var att nå resultat. Hon tillade dock att hon anser att det är "hög tid att göra något åt Zimbabwe".

I januari sitter inte Sydafrika längre säkerhetsrådet, och några av rådets medlemmar anser att det då kan vara idé att ta upp frågan på nytt.

Ban Ki-Moon sade att varken regeringen i Harare eller den sydafrikanska medlargruppen vill att FN ska ha en politisk roll.

– Det begränsar klart vår möjlighet att bidra med effektiv hjälp och hitta lösningar på den här krisen, sade han och efterlyste snabba resultat från medlargruppen.

– Zimbabwes folk har inte råd att vänta längre. Och det internationella samfundet har inte råd att bara stå vid sidan och se på samtidigt som situationen förvärras, sade Ban.

Zimbabwes informationsminister Sikhanyiso Ndlovu sade till den statliga zimbabwiska tidningen Herald att det var "oegentligt" av västländer att försöka sätta Zimbabwe på säkerhetsrådets dagordning.

TT

Publicerad: