”Fanns aldrig ett lag som speglade hans idé”

Av: Lo Hägerfelth

Publicerad:
Uppdaterad:

Kylian Mbappé sprang sönder försvaret, skickade ut Argentina ur VM.

Efter uttåget är reaktionerna i Argentina såväl skarp som mer analytisk.

Samtidigt är de väl medvetna om att landslaget måste börja om på en ny kula.

Det dröjde inte ens en kvart. Sedan hade Kylian Mbappé rusat igenom halva planen och fixat en straff.

Det var där som gårdagens åttondelsfinal mellan Frankrike och Argentina började, med Mbappé. 90 minuter senare var det också just han som hade avgjort matchen och skickat hem Argentina från Ryssland.

– Vi är nöjda. Jag hade en bra känsla, liksom mina lagkamrater. Vi visste att vi kunde åstadkomma stora saker. Vi fick ganska tufft motstånd, ett bra lag med bra spelare. Men vi gjorde bra ifrån oss, sa Mbappé i en tv-intervju efter matchen.

Således åker Argentina hem som en stor besvikelse. I gruppen lyckades ”La Albiceleste” endast vinna en match, den avslutande måstematchen mot Nigeria efter mål av Marcos Rojo i slutminuterna. Samtidigt tappade de poäng mot Island och förnedrades av Kroatien.

”Ingenting taktiskt fungerade”

Efter uttåget är reaktionerna i Argentina så klart många. I den argentinska pressen riktas kritik, men framför allt frågar de sig vad som gick fel.

Och framför allt vad förbundskaptenen Jorge Sampaoli gjorde fel.

Foto: Thanassis Stavrakis / TT

”Ingenting som Sampaoli försökte med taktiskt fungerade”, skriver till exempel journalisten Adrián Maladesky i Clarín och fortsätter:

”Han kryssade i för många rutor med sin förvirring. Han spelade inte med samma formation i någon av sina 15 matcher (kvalet inkluderat, red.anm.). Det pekar på en osäkerhet i att fullfölja sin idé, eller att spelarna inte förstod hans instruktioner. Kort och gott fanns det aldrig ett lag som speglade hans idé.”

”Är inga anfallare”

Liknande tankar är det flera som förmedlar.

Som den forne mittfältaren Juan Sebastián Verón som i sin kolumn i Clarín skriver att ”landslaget aldrig visste hur de skulle spela”. Eller som journalisten Antonio Serpa i sporttidningen Olé, som skriver att Sampaoli ”blev exponerad” och att ”slutet var på väg, det fanns många tecken på det men tränaren visste inte hur han skulle hindra det”.

Men skarpast kritik mot Sampaoli riktar kanske ändå Diego Maradona, som enligt Marca uttalar sig i den latinamerikanska tv-kanalen teleSUR.

– Jag är besviken över att se ännu ett VM där Argentina inte lyckades sätta ihop ett konsekvent lag. Men det kunde man redan se komma på förhand, sa Maradona om förlusten mot Frankrike.

– När vi lämnade Moskva visste vi att Pavón, Messi och Di María var de som skulle anfalla det franska försvaret. Ändå tror jag inte att någon av dem vet särskilt mycket om hur man spelar i straffområdet, vid straffpunkten eller hur man sätter press på mittbackarna. Ja, de vet hur man skapar lägen. Men de är inga anfallare.

”Kom för att se en förutspådd död skildras”

Framföra allt var Maradona kritisk till hur Messi användes på planen.

– Jag sa att om han spelar som nummer nio skulle han vara tvungen att gå ner och hämta bollen, pussla ihop spelet, skapa våra målchanser och göra målen. Det verkade som att vi pratade mer om ren och skär fantasi än om Messi, sa Maradona och avslutade:

– Jag tycker att vi gick till bion mer än till planen, för vi kom för att se en förutspådd död skildras.

Men alla är inte lika hårda i sina uttalanden. Samtidigt finns det flera som menar att allting inte ska läggas på Sampaolis axlar.

”Argentinas problem är mycket större än tränaren och spelarna”, skriver till exempel journalisten Sebastián Fest i La Nación.

”Det är sant att den där 2–1-segern mot Nigeria redan är installerad bland de stora emotionella händelserna i detta lands idrottshistoria, men vägen genom VM i Ryssland tog slut med för många slag, för många bittra sanningar att smälta. Inte ens Messi är kapabel att dölja den strukturella och konceptuella riktningen neråt som den argentinska fotbollen rör sig mot.”

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.