GES: ”Mer lustfyllt och kravlöst nu”

GES på turné en het fotbollssommar

avJens Peterson

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard /

En het sommar med fotbolls-VM. Som 1994 då Sverige tog brons och alla sjöng med Glenmark-Eriksson-Strömstedt.
Nu är det fotbollsfeber igen och GES gör en turné runt sommar-Sverige. Mer lättsamt och kravlöst än förra gången.
– VI hade en jävla lust att spela igen, säger Niklas Strömstedt.

Det var på Skansen 2016 de kom tillbaka när Orup hade helkväll. Anders Glenmark och Niklas Strömstedt gästade. Spelglädjen blommade. Tanken på mer GES väcktes.
– Efter det hade jag en aning om att det inte skulle bli helt impopulärt, säger Orup. Jag tror det gått tillräckligt lång tid för att våra låtar satt sig i folks hjärtan.
De återförenades i juli förra året.

– Vi gjorde bara sex spelningar, men repade och la upp konserterna super på riktigt, säger Thomas ”Orup” Eriksson. Showen kan finmejlsas och slimmas till, men vi ser ingen anledning att ändra.

– Det kanske blir något nytt i mellansnacket, säger Niklas Strömstedt. Det har hänt saker i Svenska akademien.
Konserterna i Borgholm gav mersmak.
– När vi såg publiken i Borgholm blev vi överraskade att det var många i 30-35 årsåldern. Sådana som var barn 1994 och kanske fick vårt album som sina första platta, säger Niklas Strömstedt.

Vi visste inte riktigt vad vi skulle hitta på

Till fotbolls-VM 1994 släppte de officiella peppsingeln ”När vi gräver guld i USA”, och sedan ett album. Sommaren 1995 gjorde de en stor turné.
– Fast det var inte lika roligt då, säger Orup.
– Vi visste inte riktigt vad vi skulle hitta på och ansträngde oss för mycket, säger Anders Glenmark. Det var mitt fel. Vi krånglade till det. Jag tyckte alla i bandet skulle vara multiinstrumentalister, så vi hade sex olika basister. Det var dumt och ställde till det för ljudmixarna. Vi hade andra problem med teknik så det blev krismöten.
Nu är det rakare och enklare.
– Vi gör GES-låtar och några av våra egna, säger Orup. Det är avslappnat, kravlöst och lustfyllt. Vi har en knippe låtar och vi vet att dom låter bra och folk gillar dom.
Vad vinner ni när ni tre är tillsammans?
– Det är tre gånger så roligt, säger Anders Glenmark. Det är mycket roligare nu än när vi först turnerade.
– Jag tycker det är otroligt kul att sjunga ihop. Vi har en bra klang, säger Niklas Strömstedt.
Har det någon betydelse att det är fotbolls-VM i sommar?
– Nej, vi bestämde turnén innan det var klart att Sverige gick till VM. Borgholmsspelnigarna var extremt lyckade och det var inget VM då, säger Orup. Men det är klart att ”Guld i USA” betytt mycket för oss och att det hänger ihop med att Sverige tog brons då.

Jag är nördigare än Niklas

Niklas Strömstedt har gett AIK-supportrar ett ansikte och var också duktig spelare som ung. Men Orup är ett ännu större fotbollsfan.
– Jag är nördigare än Niklas. Jag ser bara fotboll på tv, säger Orup. Jag har inget riktigt favoritlag, förutom landslaget. Jag ser allt som landslaget gör, även tråkiga träningsmatcher och försöker se Djurgården, AIK, Malmö och Östersund. Jag är torsk på allsvenskan vilket min 18-årige son tycker är helt obegripligt och hånskrattar. Han gillar La Liga och Premier league.

”Jag har slitit ut sex allsångsledare”

Vi ses på Solliden där de alla tre varit artister i flera årtionden.
– Jag har slitit ut sex allsångsledare, säger Niklas Strömstedt. Bosse Larsson, Lasse Berghagen, Anders Lundin, Måns Zelmerlöw, Petra Marklund och Sanna Nielsen,
– Jag har giggat med Sigge Fürst, säger Anders Glenmark. Jag var med i Frukostklubben i radio och fick Frukostklubbsnål. Det var när Glenmarks släppte första singeln och jag kom upp till Stockholm. Man fick alltid tårta efteråt.
Frukostklubben? Startade 1946 och sändes sista gången 1978. Bosse Larsson? Han ledde ”Allsång på Skansen”1974 - 1993.
De här tre artisterna är veteraner.
– När man jobbat så länge som vi och nått aktningsvärd ålder slås man av hur lyckligt lottade vi är som kan hålla på, säger Orup. Det är en extra bonus som GES att vi kan dela på allt. Man får en break från att göra sin sologrej.

Är ni sugna på att skriva något nytt ihop?
– Nej! säger Orup och Niklas Strömstedt.
Men Anders?
– Nej, vi skulle möjligtvis ha kul om vi började, men jag håller med.

– Största jublet på konserterna i Borgholm fick vi när Niklas sa ”vi lovar inte vi inte ska spela en enda ny låt”, säger Orup.
– Då blir man peppad att gå hem och skriva nytt... säger Niklas Strömstedt.
– Enda gången det var riktigt lustfyllt att skriva var första plattan. Helt kravlöst. Ingen hade förväntningar, säger Orup. Det är ovanligt och nästan omöjligt att skriva en hit när man fyllt 60.
Bra sommarlåtar med andra?
– ”Summer in the city” med Lovin Spoonful, säger Niklas Strömstedt.

– ”Minns du den sommar” med Gunnar Wiklund, säger Anders Glenmark. Han har en otroligt sammetslen voice.
Orup tar fram telefonen och spelar upp Wiklund på Spotify.
– Har snubben en sängkammarvocie eller? säger Orup. Han måste ha rökt pipa på något skivomslag.
Mycket riktigt. Där finns ett en sådan bild. Alla tre skrattar.
Orup bläddrar vidare på Spotify. Till spellistan ”GES på ruinens brant”. De har lagt dit låtar gemensamt, sådant som ska spelas medan publiken väntar före konserterna.
Först skulle de lägga upp 20 låtar var. Nu är listan på 165 och växer.
– Det är väldigt bra låtar, säger Niklas Strömstedt. Vi ska sätta den på random före spelningarna.
Och de har själva hittat nya favoriter i de andras val. Orup spelar upp Bowies ”China girl”, ”Wall street shuffle” med 10 CC och ”Rich girl” med Hall & Oates. Har upptäckt ”Short people” med Randy Newman.
Är allt positivt med en sommarturné?
– Det enda jobbiga är att jag har småbarn igen och dom kan inte följa med, säger Orup. Jag kommer att vara borta länge och det känns jobbigt när dom är så små. Och så kan det bli för varmt på hotellrummet när dom ska vara snälla och ge en sviten längst upp.
– Gå till Kjell & co och köp en fläkt! säger Anders Glenmark, Det svalkar underbart. Jag har alltid fläkt med mig. Funkar överallt med USB. 129 spänn.
– Jag ser bara fram emot turnén, säger Niklas Strömstedt. Jag har förväntanspirr i magen, samma man hade veckan före skolavslutningen som barn inför sommarlovet. Fan vad kul det ska bli!251544

Foto: Niklas Modig / AFTONBLADET / 1530
GES med Jonas Thern under VM 1994.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM