Ilskan mot engelska fansen inför kvarten

avMartin Tolén

Vandalisering, slagsmål och kastade föremål på läktarna.

Nu rasar rysk media mot de engelska fansens uppförande inför VM-kvartsfinalen mot Sverige.

”I början trodde jag inte mina ögon”, skriver Sport-Express Dmitry Zelenov.

”Three Lions” är framme i kvartsfinal och jagar sitt första VM-guld på 52 år.

Men vid sidan av planen har delar av de engelska fansen redan hamnat i blåsväder.

Tidigare under mästerskapet fångades flera supportrar på film när de gjorde Hitlerhälsningen och sjöng nazistiska sånger – vilket fick engelska fotbollsförbundet (FA) att agera.

”Det här är en skam. Vi fördömer deras beteende å det grövsta och jobbar nu tillsammans med våra myndigheter, däribland polisen, för att identifiera dem och vidta nödvändiga åtgärder”, skrev förbundet i ett uttalande då.

Vandalism och slagsmål

Och nu har de engelska supportrarna på nytt skapat rubriker i Ryssland.

Efter Englands seger mot Colombia i åttondelen greps ett 30-tal supportrar på grund av slagsmål och stök i samband med matchen.

Dessutom har vandalisering och kastade föremål på läktarna skapat ilska i värdlandet.

Någon har bland annat vandaliserat en staty av förre ryske storspelaren Fjodor Tjerenkov utanför Spartak-stadion med att skriva ”ENGLAND” över det som ska föreställa matchtröjan på statyn.

”Trodde inte mina ögon”

Och nu har rysk media satt ned foten mot de engelska fansens uppförande.

”I början trodde jag inte mina ögon. Rasism, slagsmål och vandalisering i VM – det är det England står för. Oturligt nog visade det sig stämma när någon skrev ”ENGLAND” på Tjerenkov med sin fula handstil”, skriver Sport-Express-krönikören Dmitry Zelenov.

Ryska Championat beskriver bråket mellan de engelska och colombianska supportrarna som ”VM:s första upplopp”. Polisen tvingades bland annat in i tunnelbanan i Moskva sedan supportrarna brakat samman och en colombiansk supporter rapporteras ha fått näsan avslagen. Bråket rapporteras ha startat med att engelsmännen tog en colombiansk flagga och stampade på den.

”Vi hoppas att det var första och sista gången. Det var inget klassiskt slagsmål, men fortfarande något väldigt obehagligt. Efter det kastades det ölglas mellan supportarna vilket skrämde polisen som snabbt iakttog huliganerna”, skriver ryska Komsomolskaya Pravda.

Till kvartsfinalmötet mötet med Sverige på lördag väntas 5 000 engelska fans till Samara.