Putin: Hopp om återställda USA-relationer

Av: TT

Publicerad:
Rysslands president Vladimir Putin välkomnar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.
Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin välkomnar USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton.

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton har träffat president Vladimir Putin i Moskva i samband med ett försök att kratta manegen inför ett toppmöte mellan ländernas ledare.

Putin hoppas nu att relationerna med USA steg för steg kan förbättras.

Efter mötet med Bolton säger Putin att besöket väcker förhoppningar om att relationerna mellan Ryssland och USA fullt ut kan återställas, trots att de nu "inte är i bästa skick".

– Ert besök i Moskva ger oss hopp om att vi åtminstone kan ta det första steget för att återställa fullt utvecklade band mellan våra stater, sade Putin enligt ryska nyhetsbyråer.

Han tillägger att Ryssland inte söker konfrontation med USA.

Träffade Lavrov

Vid början av mötet sade även Bolton att han ser fram emot samtal om uppmjukade relationer mellan Moskva och Washington.

Boltons besök ska lägga grunden till ett toppmöte mellan Putin och USA:s president Donald Trump.

Amerikanen träffade också utrikesminister Sergej Lavrov och de båda diskuterade enligt det ryska utrikesdepartementet läget i Syrien, Ukraina samt bilaterala frågor.

Ett missnöje

I mars sade Trump – som flera gånger sagt sig vilja förbättra kontakterna mellan länderna – i ett telefonsamtal med Vladimir Putin att de båda ledarna snart skulle träffas. Men från rysk sida har det sedan dess funnits ett missnöje över att det har varit svårt att få till ett möte.

Relationerna mellan Ryssland och USA gnisslar när det gäller frågor som rör just Syrien och Ukraina samt om rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016 och anklagelser om att Moskva var inblandat i förgiftningen av en rysk ex-spion i Storbritannien tidigare i år. USA har infört en rad sanktioner mot höga ryska företrädare och intressen.

Förväntningarna inför ett toppmöte har därför varit låga.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN