Film

Grönt ljus för ny Robocop-film

Regissören bakom ”District 9” gör uppföljaren

avStefan Hedmark

Foto: Orion
”Robocop” (1987).

Joel Kinnaman hade huvudrollen när actionklassikern” Robocop” fick sin nyinspelning 2014.

Men nu ska den omtalade sci-fi-regissören Neill Blomkamp få oss att glömma hur sågad den blev – genom att göra en ny uppföljare till första filmen.

Drömmen om att göra fler Robocop-filmer lever vidare. Enligt sajten Deadline har man hittat en lämplig regissör i sydafrikanen Neill Blomkamp. Den nya filmen ska heta ”Robocop returns” och ha ett manus av Ed Neumeier och Michael Miner som skrev originalet.

De satte ihop det här manuset för många år sedan men lyckades inte få det filmat. Med viss bearbetning ska det nu vara redo för Blomkamp. Filmen ska ignorera de tidigare uppföljarna och i stället knyta an direkt till Paul Verhoevens original.

Förutspådde Trump

Neumeier fick ett telefonsamtal från chefen för filmbolaget MGM som var uppenbart sugen på att väcka liv i plåtpolisen igen. Han hade dessutom hört ett märkligt rykte om Neumeiers och Miners manus.

– Just när Trump skulle väljas till president ringde han mig och sa: ”Förutspådde ni verkligen i ert manus till uppföljaren att en dokusåpastjärna skulle ställa upp i presidentvalet och vinna?” Det gjorde vi. Så Mike och jag skrev ett nytt utkast och jag tror att den enda personen som läste det var Neill Blomkamp. Det var så det började, säger Neumeier till Deadline.

Foto: Sony
Joel Kinnaman i nyinspelningen 2014.

När ”Robocop” kom 1987 blev den omtalad. Dels för sitt extrema våld, dels för den politiska satiren i och med att den skildrade ett framtida mardrömssamhälle i Detroit där poliskåren hade privatiserats.

När en polisman (Peter Weller) hamnar i ett bakhåll torteras han och dör nästan. Företaget som äger poliskåren utnyttjar hans hjärna som mer eller mindre den enda mänskliga delen av en ny sorts polis – Robocop.

Filmen blev en succé, både bland kritiker och publik. Två uppföljare kom, men de levde inte upp till originalet. Inte heller nyinspelningen från 2014, där Joel Kinnaman hade huvudrollen, lyckades imponera på kritikerna. Däremot blev den en kassasuccé.

Var på gång att göra en ”Alien”-film

Neill Blomkamp slog igenom med sci-fi-filmen ”District 9” (2009). Sedan dess har han gjort ”Elysium” (2013) med Matt Damon och ”Chappie” (2015). Länge var han på tal att göra en ny ”Alien”-film, men när Ridley Scott återvände till den filmserien med ”Alien: Covenant” (2017) ebbade planerna ut.

Det är oklart när ”Robocop returns” har premiär.

ARTIKELN HANDLAR OM

Film

Robocop