Tour de Ski-kritiken: ”Är det ens möjligt?”

Av: Elvedin Basic

Publicerad:
Uppdaterad:

Maria Rydqvist kritiserade förbundet för att ha kortat ner distansen i masstarten i La Clusaz.
Nu riktar hon ny kritik, bara en dag innan Tour de ski premiären.
– För oss damer ska det inte bara vara kort. Det ska vara extremt kort, skriver Rydqvist på sin blogg.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Herrarna skulle egentligen köra 30 kilometer skiathlon under världscupen i La Clusaz. Men på grund av snöbristen blev det i stället 15 kilometer masstart. Fis ändrade därför också damernas 15 kilometer skiahtlon till 10 kilometer masstart.
– Det finns verkligen inget belägg för det. Det är nog bara för deras principer att damerna alltid ska köra kortare. Det är konstigt att man måste korta ner damernas bara för att man kortar ner herrarnas, sa Maria Rydqvist då.

”Århundrades kortaste masstart”

Nu handlar kritiken om den ”korta” masstarten i schweiziska Val Müstair, när Tour de Ski startar imorgon. Herrarna åker 10 kilometer och damerna 5 kilometer. Något som Maria Rydqvist först trodde var ett tryckfel i programmet.
”Jag trodde förstås att det stod fel när jag läste programmet. 5 km. Är det ens möjligt att köra det som masstart? De måste väl mena 10 km. Eller att det är individuell start? Masstart kortare än 10 km var onekligen ett nytt påfund”, skriver hon i bloggen.
Efter att ha undersökt reglerna blev Maria Rydqvist förvånad.
”5 km masstart är det vi verkligen ska köra. Århundradets kortaste masstart alltså.”

”Rena rama ungdomsdistanserna”

Längdskidåkaren räds inte för att ge en känga till det internationella skidförbundet, Fis.
”FIS vill onekligen gå mot korta tighta lopp. Men för oss damer ska det inte bara vara kort. Det ska vara extremt kort. Rena rama ungdomsdistanserna.”
I bloggen fortsätter hon:
”Jag räknar inte med att få uppleva någon förändring under tiden jag är aktiv. Åtminstone inte på högre nivå. Åtminstone inte hos FIS”, skriver Maria Rydqvist.
På lördag inleds Tour de Ski-tävlingarna med sprinten klockan 12.20.

Publicerad: