Mejla

Oisín Cantwell

Lugn nu: majoriteten av SD:are begår inte brott

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Det har funnits en tid då de lömska kriminologerna ännu vågade säga sanningen om invandrare och brottslighet.

I varje fall om vi ska tro ”Sverigevännerna”, denna egendomliga sekt som påstår sig älska fosterlandet men som i själva verket tar till vilka lögner som helst för att svartmåla det.

Senast Brottsförebyggande rådet hade ryggrad nog att kalla saker och ting vid sitt rätta namn var 2005, då rapporten ”Brottslighet bland personer födda i Sverige och utlandet” presenterades.

Att den gamla luntan plötsligt har fått nostalgin att flöda i de rasistiska konspirationssajternas kommentarsfält beror på att sverigedemokraten Mattias Karlsson i SVT:s Agenda för några veckor sedan krävde att Brå skulle göra om undersökningen, ett utspel som raskt applåderades av vissa borgerliga ledarsidor.

Vad var det då Brå kom fram till förra gången? Det gamla vanliga. Män misstänks oftare för brott än kvinnor. Unga sitter oftare i förhör än medelålders. Invandrare drar oftare till sig polisens intresse än svenskfödda. 

Studien visade dessutom att invandrare är särskilt överrepresenterade som misstänkta för de grövsta brotten som dödligt våld och våldtäkt.

Således hög tid för dem som ger folk från andra delar av världen skulden för allt elände i Sverige att hoppa upp och ner av glädje?

Nja, kanske ändå inte. Det visade sig nämligen att endast 0,3 promille av de som föddes utomlands misstänktes för mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång under undersökningsperioden.

Hur ser det då ut med sexualbrotten, som ju varit i fokus i debatten?

99,96 procent av de i Sverige födda med svenskfödda föräldrar hade inte misstänkts för våldtäkt eller försök till våldtäkt. Motsvarande siffra för utlandsfödda var 99,78 procent.

Med andra ord: 2,2 promille av invandrarna hade varit föremål för polisens intresse för de grövsta sexualbrotten. Ja, ni läste rätt. 2,2 promille.

Jag förstår att kriminologerna suckar över kraven på ny utredning. Överrepresentationen är väl belagd i såväl svensk som utländsk forskning sedan 1970-talet. Att än en gång undersöka det vi redan vet är slöseri med tid och resurser.

Och vi behöver inte för ett ögonblick betvivla att främlingsfientliga gaphalsar kommer att rycka fakta ur sitt sammanhang och ytterligare höja volymen.

Å andra sidan är det bättre med fakta än med gissningar, rykten och mytbildningar.

Och en ny undersökning kommer ju att visa att det är med invandrare som med sverigedemokratiska politiker, ännu en population som är överrepresenterad i kriminalitet:

Väldigt få av individerna begår brott.

Publicerad: