ÅSIKT

De gamla Moderaterna är tillbaka

Slutreplik från Isabella Lövin om klimatavtalet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Moderaternas obefintliga klimatengagemang är oroande, skriver klimatminister Isabella Lövin i en slutreplik om klimatavtalet.

SLUTREPLIK. Moderaternas obefintliga klimatengagemang är oroande, men det är också oroande att de inte ens verkar vara medvetna om vilka beslut som fattats i riksdagens EU-nämnd.

Fjellner och Jacobsson-Gjörtler (M) tycks tro att Moderaterna ”körde över regeringen” på mötet den 14 oktober. Detta stämmer lyckligtvis inte.

Om Moderaternas ursprungliga linje gått igenom så hade Sverige tvingats åka till EU-toppmötet med instruktionen att riva upp principerna för EU:s klimatarbete. Det var därför som det till slut bara var Sverigedemokraterna som röstade på detta förslag.

Sverige måste vara trovärdig i klimatförhandlingarna. Självklart driver vi att Polen och Bulgarien ska göra mer, men Moderaternas fokus verkar snarare vara att Sverige ska göra mindre.

Det är talande att Fjellner och Jacobsson-Gjörtler beskriver det som en ”förlust” att Sverige ska ställa om till en mer hållbar ekonomi. Det är med den utgångspunkten som Moderaterna vill göra det billigare att släppa ut fossila bränslen, skära ner miljöbudgeten med över två miljarder och stoppa planerna på att bygga höghastighetståg.

Det märks att de gamla Moderaterna är tillbaka.

Isabella Lövin, klimatminister (MP)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

ARTIKELN HANDLAR OM