Publicerad:

Vi måste demonstrera nu – trots coronaläget

Debattören: Polisen stoppar Fridays for future trots att vi minimerar smittspridning

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur kan det komma sig att den svenska regeringen prioriterar fulla flygplan, uteserveringar och köpcentrum men samtidigt tvingar bort grundlagsskyddade demonstrationer från gatorna, skriver Pontus Bergendahl.
Hur kan det komma sig att den svenska regeringen prioriterar fulla flygplan, uteserveringar och köpcentrum men samtidigt tvingar bort grundlagsskyddade demonstrationer från gatorna, skriver Pontus Bergendahl.

DEBATT. Det momentum vi i miljörörelsen hade innan pandemin har kommit av sig på grund av en välbefogad rädsla för smittspridning.

På senare tid har vi försökt pröva oss fram hur vi på ett säkert sätt kan göra våra röster hörda. Vi har gjort digitala strejker, sko-strejker och namninsamlingar.

Den 27–30 augusti prövade vi i Extinction rebellion (XR) ett nytt grepp i Stockholm. Smittskyddsmyndighetens rekommendationer var en förutsättning.

Vi var över 500 personer med åtminstone 100 meter mellan grupper om 50. Vi ritade med krita på gatan för att man skulle hålla personliga avstånd.

Jag hade rollen som poliskontakt från XR:s sida och skötte dialogen med polisen. Smittspridning nämndes aldrig utan bara att vi var en och samma demonstration och därmed inte tillåten. Våra demonstrationer upplöstes gång på gång under hela helgen med det uttryckliga skälet att vi var fler än 50.

I Kungsträdgården hade vi ett informationstält och workshops och där tilläts vi vara långt fler än 50 eftersom det inte finns restriktioner för folksamling.

Vi blev dock flera gånger tillsagda att ta ner och gömma flaggor och banderoller för att det inte skulle tolkas som en demonstration. Kunde aldrig drömma om att få höra det från en svensk myndighet!

I förra veckan var jag i Köpenhamn med den danska grenen av XR. Där genomfördes en liknande coronaanpassad massaktion i fem dagar.

I Danmark har de samma gräns på 50 personer men till skillnad från Sverige är allmänna folksamlingar förbjudna och det finns ett undantag för just demonstrationer.

När vi samlades vid Kongens Nytorv inför demonstrationen var polisen därför framme och sa, tvärtom mot Sverige, att vi var tvungna att börja demonstrera annars skulle de lösa upp oss.

Hur kommer det sig att Svenska polisen tolkar coronareglerna så hårt att de slår ner på fredliga demonstrationer som gör sitt yttersta för att minimera smittspridning?

Hur kan det komma sig att den svenska regeringen prioriterar fulla flygplan, uteserveringar och köpcentrum men samtidigt tvingar bort grundlagsskyddade demonstrationer från gatorna?

Samtidigt genomför regeringen en grå återgång med miljardsatsning i fossilindustrin i stället för en grön omställning. Pengarna betalas ut nu.

Det finns indikationer på att en majoritet i regeringen snart kommer rösta för en utbyggnad av Premraff med utsläppsökningar som gör att vi kan säga godnatt till Parisavtalet.

Vi är tvungna att vara på gatorna, nu, för att stoppa detta vansinne.

Fridays for future har nu ansökt om tillstånd i Lund inför den internationella klimatdemonstrationen på fredag. Eftersom vi räknar med att bli något mer än 50 kommer vi befinna oss på två olika torg.

Polisen nekar oss fortfarande tillstånd. Låt oss se vad som händer. Jag är i alla fall säker på en sak, demonstrationen i Lund kommer inte innebära att smitta flyger mellan torgen.


Pontus Bergendahl, Lund. Arrangör för Fridays for futures ”Global strejk för klimatet” den 25 september i Lund. Aktiv i Extinction rebellion och Saturdays for future


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: