Akilovs ilska i fängelset – sparkade fotboll och svor: ”Ni hatar mig”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Livstidsdömde terroristen Rakhmat Akilov är arg och varnas av Kriminalvården.

I fängelset har han blivit förbannad över att bli avskild från andra fångar samt ”sparkat en fotboll hårt” och svurit på ryska mot personalen.

”Han säger då att vissa i personalen är elaka och hatar honom”, står det i Kriminalvårdens dokument.

Rakhmat Akilov dödade fem personer i terrorattacken på Drottninggatan i centrala Stockholm 2017. Den 7 juni 2018 dömdes han till livstids fängelse och därefter utvisning för fem mord och 119 mordförsök. Straffet avtjänar han på anstalten Hall utanför Södertälje.

Nu har Akilov blivit varnad av Kriminalvården efter att ha misskött sig vid två tillfällen tidigare i år.

Den 12 februari rapporterades han för ett olämpligt uppträdande då de intagna blev avskilda från varandra och fördes in på sina rum efter att ”en situation uppstått”, enligt Kriminalvårdens handlingar.

Då ska Akilov ha blivit förbannad och börjat banka på sin dörr samt skrikit en massa ord på ryska. Personalen tolkade det som att Akilov riktat svordomarna mot personal på plats.

Rakhmat Akilov.
Rakhmat Akilov.

”Genom utredningen finner anstalten det styrkt att Akilov har brutit mot de föreskrifter och villkor som gäller för verkställigheten genom att inte visa hänsyn mot personal. Detta genom att banka på dörren och skrika okvädningsord på ryska mot personalen när han är placerad i avskildhet då en situation uppstår på avdelningen”.

Sparkade fotboll och svor

Drygt en månad senare inträffade nästa incident som han också varnas för. Under en promenad på rastgården ska han ha sparkat en fotboll väldigt hårt så att bollen ”studsar vilt”. En kriminalvårdare bad då Akilov att inte sparka bollen så hårt.

”Akilov blir mycket arg och visar missnöje genom att svära mot personalen på ryska. När personalen frågar Akilov varför han är så arg blir han aggressiv i tonen och säger då att vissa i personalen är elaka och hatar honom”, står det i utredningen.

I förhör hävdar Akilov att han då gjort som personalen sagt och i stället sluta sparka boll och spelade basket i stället.

Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Anstalten Hall där Akilov avtjänar sitt straff.

”Anstalten har kontrollerat vissa ords betydelse och det framkommer att det är okvädningsord på ryska och inte de orden Akilov själv hänvisar till. Anstalten ser allvarligt på det inträffade och gör bedömningen att misskötsamheten är av sådan art att Akilov ska tilldelas en varning”, står det i utredningen.

Hade IS-flagga i cellen

Förutom de två varningarna har Akilov blivit påmind om att följa de lagar och regler som gäller samt visa hänsyn mot personalen. Han har även informerats om att händelserna kan komma att ligga till grund för en bedömning om en eventuellt kommande tidsbestämning av hans livstidsstraff.

Men det är inte första gången Akilov varnas. 2019 hittades en IS-flagga och en bönematta när hans cell genomsöktes av kriminalvårdarna. Även i häktet upptäcktes att han bar på ett vasst föremål. Han har även skrikit ”hitlerhälsningar” med utsträckt arm mot personal.

Publicerad:

LÄS VIDARE