Prövning att vaccinera i våldets Afghanistan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP/TT
De första sprutorna med covidvaccin ges i Afghanistan, vid en ceremoni i presidentpalatset i Kabul. Tredje person från höger, som tittar på injiceringen, är president Ashraf Ghani.

NYHETER

En halv miljon doser covidvaccin ska ges – i ett våldshärjat land där skepsisen mot vaccinatörer är stor. Afghanistan har inlett sin vaccinationskampanj.

Sjukvårdspersonal, säkerhetsstyrkor och journalister står först i kön när de 500 000 doser Astra Zenecavaccin som Indien donerat ska börja injiceras.

– En stor möjlighet för Afghanistans folk, säger president Ashraf Ghani, som var på plats när de första sprutorna gavs på tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Över 3 000 döda – igen

Men att vaccinera är minst sagt en utmaning i det våldshärjade Afghanistan, där civilstyret är svagt och den extrema talibanrörelsen på framfart. Talibanerna som styr delar av landet har förvisso sagt att de stödjer vaccinationerna, men fundamentalisterna har också trappat upp sina bombattacker och mord på högt uppsatta personer bland annat.

Våldet har tagit extra fart under den senaste rundan fredsförhandlingar mellan talibanerna och centralstyret som inleddes i september.

En färsk FN-rapport visar att antalet civila som dödats i våldsamheter under 2020 låg fortsatt på över 3 000 – 3 035 för att vara exakt – för sjunde året i rad. Och oktober blev årets mest våldsdrabbade månad, skriver afghanska Tolo News med hänvisning till rapporten från FN-insatsen Unama.

Totalt var dock de civila våldsoffren, de 5 785 skadade inräknade, färre är 2019. Det var just under årets sista kvartal som en kraftig upptrappning av våldet skedde, noterar Svenska Afghanistankommittén som följer utvecklingen.

Återhållsam minister

Våldsamheterna i kombination med fattigdom och bristande hälsovård har skapat en grogrund för coronavirusets spridning. Afghanistan tros ha drabbats hårt av covid-19, även om den statistik som redovisas officiellt inte är jättehög: 55 600 smittade och drygt 2 400 döda i ett land med 38 miljoner invånare.

Men en undersökning som hälsodepartementet publicerade i höstas beräknar att så många som tio miljoner afghaner kan ha smittats av coronaviruset.

Kanske var det den landets tillfällige hälsominister Waheed Majroh hade i åtanke när de första vaccinen gavs. Majroh var återhållsam och sade att han inte väntar sig några mirakel.

– Det blir en utmaning att nå ut till hela landet, konstaterade han enligt Reuters.

Tvivel mot sprutor

Lägg därtill att det i Afghanistan, liksom i grannlandet Pakistan, finns en utbredd misstänksamhet mot vaccinationskampanjer. Det kan ha att göra med att amerikanska CIA använde en sådan som täckmantel när man identifierade var i Pakistan terrorledaren Usama bin Ladin bodde, innan han dödades.

2019 förbjöd talibanerna Röda korset och Världshälsoorganisationen (WHO) att verka i talibankontrollerade områden i Afghanistan med hänvisning till att de "agerat misstänkt" – ett förbud som senare hävdes. Afghanistan är ett av få länder i världen där endemisk polio fortfarande finns och under det pandemiskuggade fjolåret ökade antalet fall där.

Vid sidan av de 500 000 doser covidvaccin som nu börjar ges väntar Afghanistan sprutor från det globala vaccinprogrammet Covax. De ska räcka till 20 procent av befolkningen. President Ashraf Ghani har satt en vaccintäckning på 40 procent som ett mål, enligt Reuters.

Publicerad: