FHM skärper reglerna för idrottande barn

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Enstaka matcher och tävlingar för barn och ungdomar har tidigare tillåtits.

Nu vill Folkhälsomyndigheten stoppa även detta.

– Vi har med oro noterat en stor smittspridning i samband med tävlingsidrott, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlson.

Det var i januari i år som regeringen beslutade att göra undantag för barn som därmed fick börja idrotta igen.

Men redan nu vill Folkhälsomyndigheten skärpa tävlingsverksamheten för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

– Tävlingsidrotten har blivit mer omfattande än vad som avsågs när reglerna skrevs. Vi vill ta bort skrivningarna för att om att enstaka matcher kan tillåtas för ungdomar 2005 eller senare. Vi för dessutom en dialog med Riksidrottsförbundet om övrig tävlingsverksamhet för vuxna, säger FHM:s generaldirektör Johan Carlsson på onsdagens pressträff.

”Annat än avsikten”

Därmed kommer endast träning tillåtas framöver.

– Idrott och träning är viktigt, särskilt för unga. Men tävling får komma senare, säger Carlson.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har förståelse för de skärpta råden.

– Det kan finnas en oro att folk tänjer på begreppet enstaka matcher, det blir annat än vad avsikten var. Det viktiga är att ungarna får röra på sig och träna. Tänjer man på regelsystemet så förlorar man den möjligheten och det kan finnas förbund som tänjt på gränserna.

När det gäller dialogen kring vuxnas tävlingsidrott säger Björn Eriksson att det främst handlar om en hårdare bedömning vilka som faktiskt är yrkesverksam elit.

– Det är viktigt att det handlar om nationell eller internationell elit för seniorer, man inte lägger in annat i begreppen. Det är inte en fråga om juniorelit eller liknande, så har bestämmelsen varit hela tiden, säger Björn Eriksson.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE