Så nära är Biden att bli USA:s nästa president

Av: Hans Österman, Staffan Lindberg

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Striden är inne i sitt slutskede och bara 17 elektorsröster skiljer Joe Biden från presidentposten.

Allt fokus ligger nu på fyra nagelbitarstater: Arizona, Pennsylvania, Georgia och Nevada.

I tre av dem har Bidens siffror förbättrats timme för timme under natten – i den fjärde har Trump minskat gapet.

Valdeltagandet i USA ser ut att slå rekord. Över 150 miljoner amerikaner väntas ha lagt sin röst på någon av presidentkandidaterna.

Som väntat har flertalet traditionellt republikanska delstater gått till den sittande presidenten Donald Trump medan flertalet demokratiska stater gått till utmanaren Joe Biden.

En efter en har också de så kallade vågmästarstaterna, som tenderar att byta partifärg mellan valen, tilldelats någon av kandidaterna i mediebolagens prognoser.

Florida och South Carolina har gått till Trump. Minnesota, Wisconsin och Michigan till Biden.

Presidentkandidaten Joe Biden talade under onsdagskvällen och sa att han var säker på att han skulle vinna.
Foto: Carolyn Kaster / TT
Presidentkandidaten Joe Biden talade under onsdagskvällen och sa att han var säker på att han skulle vinna.

Under onsdagskvällen pekade det mesta på att North Carolina går till Trump.

Kvar fanns då fyra nyckelstater: Arizona med 11 elektorer, Pennsylvania med 20, Georgia med 16 och Nevada med 6.

Biden behöver 17 ytterligare elektorer för att säkra presidentposten – så här ser läget ut i nagelbitarstaterna just nu:

Foto: Carolyn Kaster / TT
Mycket pekar på Joe Biden vinner valet.

Arizona

Tidigt under onsdagen utropades Joe Biden till vinnare av både AP och Fox News. Men hans ledning har minskat från 200 000 röster på valnatten till 68 390 röster med 86 procent räknade (torsdag klockan 11, svensk tid). Under natten kom det in nya röster från folkrika Maricopa county där staden Phoenix ligger. Enligt Fivethirtyeight fick Trump 44 000 och Biden 30 000 av dessa röster. Tidigare under kvällen hade myndigheterna i Arizona meddelat att 600 000 röster återstod att räkna, varav 420 000 i just Maricopa county. Trump behövde då vinna 59 procent av alla återstående röster i delstaten, uppgav Fivethirtyeight. Enligt CNN:s Vita huset-korrespondent Jim Acosta fokuserade Trumps stab under natten allt hopp på att hämta igen underläget i Arizona.
 
Pennsylvania

Med 89 procent av rösterna räknade (klockan 11, svensk tid) ledde Trump med 164 414 röster. Det innebär att Biden har knappat in. När 83 procent var räknade (klockan 22.30) var försprånget 340 000 röster. Delstatens guvernör har flaggat för att det kan ta dagar innan den sista rösten har räknats.

Trump-kampanjen meddelade på onsdagskvällen att man stämt Michigan och Pennsylvania för att rösträkningen ska upphöra.
 
Georgia

Ledningen för Trump minskar i takt med att fler poströster räknas. Med 95 procent räknade (klockan 11, svensk tid) ledde Trump med 23 009 röster. Tidigare under kvällen, när 93 procent hade räknats, var ledningen 78 000 röster. Under natten mot torsdagen uppgav Trump-kampanjen att de går till domstol även i Georgia för att stoppa rösträkningen. Stämningen gäller ett påstått valfusk där en republikansk observatör ska ha sett att 53 poströster som kommit in för sent lagts till en hög av giltiga röster, uppger CNN.
 
Nevada

Det är fördel Biden i slutkampen. Han ledde med 7 647 röster med 86 procent av rösterna räknade (klockan 11, svensk tid). Vid 22.30, också då med 86 procent räknade, var försprånget 7 000 röster.

Trump ”trött och uppgiven”

På Twitter har Trump under kvällen utropat sig till segrare i flera delstater, samtidigt som hans kampanjstab har gått till domstol för att stoppa rösträkningen. I interna telefonsamtal med sina rådgivare har han dock haft ett annat tonläge, uppger CNN med hänvisning till en källa som pratat med presidenten.

I de samtalen uppges han vara trött efter valnatten och allt annat än entusiastisk till strategin att gå till domstolar för att stoppa rösträkningen, även om han var beredd att ge det en chans. Enligt CNN lät han uppgiven i sin tro på att försöken ska lyckas. Trump ska också ha ifrågasatt varför hans stab inte utmanade valreglerna före valet.

 

Fotnot: Valsiffrorna är hämtade från CNN:s sammanställning.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE