Rupert Murdoch-medier vänder Trump ryggen

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Även Trump-vänliga medier i USA ifrågasätter presidentens anklagelser om valfusk.

Fox News, Wall Street Journal och New York Post blir allt mer inställda på Biden-seger.

– Om och när det är dags att hantera en valförlust, och vi hoppas att det aldrig sker, då måste presidenten göra det med elegans, säger Fox-ankaret Laura Ingraham i sändning.

Slitningen började redan på valnatten.

Enligt källor till flera amerikanska medier ska Donald Trump ha rasat över att Fox News utropade Joe Biden som vinnare i delstaten Arizona – och ringt till mäktige konservative medieägaren Rupert Murdoch.

”Enligt en källa ringde Trump och skrek till Fox-ägaren, och krävde att utnämningen skulle dras tillbaka. Murdoch vägrade”, skriver Gabriel Sherman, reporter på Vanity Fair.

Konservativa medieägaren Rupert Murdoch.
Foto: Julio Cortez / TT NYHETSBYRÅN
Konservativa medieägaren Rupert Murdoch.

Fox: ”Att förlora är fruktansvärt”

Under fredagen, när en valförlust blev allt närmare verklighet för republikanerna, har Rupert Murdoch-ägda medier i USA:s polariserade medielandskap ändrat ton.

Laura Ingraham, programledare på Fox News som tidigare talat på republikanernas konvent, pratade om att Donald Trump behöver hantera en eventuell valförlust med elegans.

– Att förlora, om det är vad som sker, är fruktansvärt. Men President Trumps eftermäle kommer bara bli mer betydande om han fokuserar på att föra landet framåt. Sedan kommer kärleken och respekten som hans anhängare känner för honom bara växa sig starkare, och hans eftermäle bli mer historiskt betydande, säger Laura Ingraham.

Foto: Mark J. Terrill / TT NYHETSBYRÅN
Programledaren Laura Ingraham.

NY Post: ”Ogrundat”

New York Post, som strax före valet gjorde ett omstritt avslöjande om Joe Bidens son Hunter, skriver att Donald Trumps uttalanden om att politiska fiender försöker stjäla valet från honom är ”ogrundade”.

Wall Street Journal, som också ägs av Rupert Murdoch, skriver i en ledartext att Joe Biden ser ut att bli nästa president:

”Kanske var det oundvikligt att Donald Trumps återvalskampanj skulle sluta som hans presidentskap inleddes: Med presidenten som hävdar seger och hans antagonister som frenetiskt fördömer honom som en blivande fascist”.

”Trump hatar att förlora”

Donald Trump har all rätt att ta rättslig strid, konstaterar ledaren – men ifrågasätter samtidigt om presidenten har de bevis som krävs för att hävda valfusk.

”Mr. Trump hatar att förlora, och kommer tveklöst att kämpa intill slutet. Men om förlusten blir ett faktum kommer han tjäna sig själv och sitt land bäst genom att hedra USA:s demokratiska traditioner och lämna posten med värdighet”, skriver Wall Street Journal.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE