Läckberg och Fexeus skriver deckartrilogi

Handlar om ”en mentalist och en polis”

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Henrik Fexeus och Camilla Läckberg.
Foto: Bokförlaget Forum
Henrik Fexeus och Camilla Läckberg.

NÖJE

Camilla Läckberg och Henrik Fexeus skriver en ny deckartrilogi tillsammans.

I böckerna är huvudpersonerna en kvinnlig polis och en manlig mentalist som tillsammans löser morden.

– Vi satt och pratade om skrivande förra sommaren. Tanken på att göra det tillsammans var plötsligt bara där. Och det kändes helt självklart, säger Camilla Läckberg till Aftonbladet.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg, 46, slog igenom med Fjällbackaserien. Henrik Fexeus, 48, är expert på kroppsspråk och på att förstå hur människor tänker. Nu kommer de med en gemensam deckartrilogi. Första delen släpps nästa år.

Läckberg behöver knappast en introduktion i sammanhanget. Fexeus är främst känd via olika underhållningsprogram i SVT och TV4.

”Mord som liknar magiska illusioner”

I böckerna är det polisen Mina Dabiri och mentalisten Vincent Walder som löser ”en rad mord som liknar magiska illusioner”, heter det i ett pressmeddelande.

Vem tog initiativet till samarbetet?

– Vi satt och pratade om skrivande förra sommaren och om en ny bokidé som involverade en mentalist och en polis. Så det var ett gemensamt initiativ redan från början, säger Camilla Läckberg.

Hur ser ert samarbete ut?

– Vi har ingen uppdelning av uppgifter eftersom vi båda vill vara delaktiga i alla delar. Vi träffas för att diskutera storyn och vilka scener vi behöver. Sedan går vi iväg på varsitt håll och skriver. Men efter det går vi bägge in och petar i varandras texter tills vi knappt själva vet vem som skrev vad.

”Fruktansvärt roligt”

Vad tillför ni varandra – och vem tillför vad?

– Vad folk kanske inte vet om Camilla är att hon har en rejält nördig sida där hon älskar koder, matteproblem och Rubiks kub, säger Henrik Fexeus.

– Henrik är kanske mer känd som mentalist och expert men har också skrivit skönlitterära romaner. På så sätt är vi nästan varandras spegelbilder – fast motsatta. När vi skriver förstärker vi de här sidorna hos varandra och vi har fruktansvärt roligt när vi gör det, säger Camilla Läckberg.

Publicerad:

LÄS VIDARE