Mejla

Åsa Linderborg

Biden kommer inte betyda slutet för populism i USA

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Demokraterna i USA hade fyra år på sig att ta fram en president som med kraft och jävlar anamma kan ta itu med de problem som plågar och delar landet. Hopp och framtid! Det blev Joe Bidén. (Det är rättstavningsprogrammet som kallar honom så.)

I onsdags förra veckan svor han eden som USA:s genom tiderna äldste president. Bidén är något yngre än Empire State Building. Han är årsbarn med slaget vid el-Alamein och Gunder Häggs världsrekord på en engelsk mil. Han var två år när kommunisten Woody Guthrie skrev ”This land is your land”.

I onsdags förra veckan svor Joe Biden eden som USA:s genom tiderna äldste president.
Foto: AP
I onsdags förra veckan svor Joe Biden eden som USA:s genom tiderna äldste president.

Den låten sjöng Jennifer Lopez i onsdags. I stympad version. Strofen om privategendomen hade plockats bort: ”There was a big high wall there that tried to stop me/ Sign was painted, it said private property”. Det där måste ha varit alldeles för utmanande rader för team Bidén. Det kanske blir så när valkampanjen finansierats av bland andra Jeff Bezos, världens rikaste man, som äger både låglöneföretaget Amazon och status quo-tidningen The Washington Post.

 

”This land is your land” framfördes även på Obamas installation 2009, då av Bruce Springsteen och Pete Seeger. De sjöng den ursprungliga texten, men vad hjälpte det? Så snart Obama fått nycklarna till Vita huset stängde han in sig med samma ”feta katter” på Wall Street som han just kampanjat emot. Tillsammans skulle de lösa finanskrisen. Runt det stora bordet satt även Bidén.

Det gick så där.

Det här är inte bara retorik. Ska man förstå varför populismen växer i alla länder på alla kontinenter samtidigt måste man sätta sig in hur vanligt folk har tvingats betala för spekulationsbubblan.

Sedan dess har de riktigt skickliga högerdemagogerna systematiskt övertagit vänsterns symboler och kampmetoder. Det står väl inte på innan SD gör sin version av ”This land is your land”. Typ: ”Det här är ditt land, ett jävla fittland / Det är inget fritt land”. Och så vidare. Mikael Wiehes översättning, om att Ale stenar och Gotlands raukar tillhör oss allihop, kommer framstå som rätt blek i jämförelse.

Foto: Patrick Semansky / TT
Jennifer Lopez.

Efter den lemlästade versionen av ”This land is your land” sjöng Jennifer Lopez Irving Berlins ”God bless America”. Det är intressant av det skälet att Guthrie skrev ”This land is your land” i protest mot Irvings låt, som han menade stod för det förljugna USA; det nationalistiska snacket om individens frihet döljer de strukturella orättvisorna.

Kanske var de två disparata låtvalen Joe Bidéns försök att gjuta olja på polariseringen. Den som kommentariatet säger att vi inte ska tala om eftersom allt prat om polariseringen bara riskerar öka polariseringen. Ständigt denna svenska idé att man kan förändra verkligheten genom att inte säga vissa ord.

Elit och etablissemang är andra begrepp som inte får nämnas, då sådana ordval också anses hota demokratin. För tänk om nån på allvar skulle tro på påståendet att det finns en samhällsgrupp som rent objektivt har andra intressen än majoriteten av människor?

Problemet med Joe Biden är inte att han är född 1942, utan att han representerar det gamla och redan beprövade.

Publicerad: