Samuelsson: Hoppas han får sitta i fängelse länge

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Skidskyttetoppen Anders Besseberg uppges ha tagit emot mutor, lyxklockor och prostituerade för att dölja rysk dopning.

Den nya rapporten bekräftar vad Sebastian Samuelsson misstänkt i tre år.

– Jag hoppas han får sitta i fängelse väldigt länge, säger den svenske stjärnan.

Misstankarna om korruption inom skidskyttet har funnits länge. Nu får de stöd i en 200-sidig rapport som bland annat Wada och polisen bidragit till.

Efter 60 intervjuer och 70 000 granskade dokument och elektroniska filer slår IBU:s oberoende utredningskommité (ERC) fast att ordföranden mellan 1993 och 2018 tycks ha köpts av ryska ledare. Norrmannen Anders Besseberg ska bland annat ha fått jaktresor och prostituerade kvinnor i utbyte mot att inte angripa rysk dopning.

”Jag är riktigt förbannad”

För Sebastian Samuelsson var rapporten en bekräftelse. 23-åringen är i Antholtz och förbereder sig för VM i Pokljuka när Sportbladet når honom.

– Ska jag vara helt ärlig är jag inte ett dugg förvånad. Jag har vetat om det här i tre år. Jag sa redan då att Besseberg är korrupt, säger han.

Sebastian Samuelsson.
Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN
Sebastian Samuelsson.

Hur ser du på uppgifterna i rapporten?

– Jag blir riktigt förbannad. Jag tycker att det är helt bedrövligt. Samtidigt är jag glad över att det kommer fram. Jag och många med mig har känt att det gick till så här och nu har en 200-sidig rapport kommit fram till samma sak.

Från sämst till en av de bättre

Besseberg förnekar alla anklagelser. Men hur ser du på uppgifterna om klockor och prostituerade kvinnor?

– Det är rykten man har hört förut, framför allt de om prostitution, så jag är inte förvånad över det heller. Men det är riktigt tråkigt. Rapporten har ingen juridisk grund, men jag hoppas att brottsutredningen kommer fram till samma sak och att han får sitta i fängelse väldigt länge.

Hur säker är du på att det blivit bättre sedan han slutade 2018?

– Jag har stort förtroende för IBU. Det hade jag inte för tre år sedan. Jag har sett ett stort förändringsarbete och rapporten är från IBU:s egna oberoende kommission. Man har tagit tag i många saker och blivit transparenta och öppna. Min känsla är att IBU gått från att vara en av de sämre i klassen till en av de bättre.

”Ytterst allvarligt”

Sveriges andra stora skidskyttestjärna, Hanna Öberg, är inne på samma linje.

– Det är ju förfärligt. Samtidigt är det något vi har haft på känn, att allt inte gått rätt till. Vi har hört delar av det förut, säger hon.

Hur pass mycket har han skadat sporten?

– Det är svårt att svara på men det har förmodligen inte varit positivt i alla fall.

Känns det tryggare med ett svenskt IBU-styre, Olle Dahlin som president och Niklas Carlsson som generalsekreterare?

– Absolut. Det är absolut tryggare, måste jag säga.

Under eftermiddagen på torsdagen kom även det svenska skidskytteförbundet med ett utlåtande. I ett pressmeddelande tar förbundet avstånd från händelserna.

”Det är chockerande och ytterst allvarligt. Det ger en tydlig insikt i hur viktigt det kontinuerliga arbetet med idrottens värdegrund och good governance är både nationellt och internationellt. Vi ser det som mycket positivt att detta ärende nu lämnas till BIU för hantering”, säger förbundets ordförande Sofia Domeij.

Skidskytte-VM börjar 9 februari.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Anders Besseberg. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE