Får fredspriset för kamp mot svälten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Falume Bachir/WFP/AP/TT
Människor köar för att hämta mat i Moçambique. Arkivbild från WFP.

FN:s livsmedelsprogram (WFP) tilldelas Nobels fredspris 2020.

– Det är ett otroligt erkännande för de människor vi arbetar för, säger Anne Poulsen, Nordenchef på WFP, med gråten i halsen.

Anne Poulsen är överväldigad och överraskad över beskedet att organisationen får årets fredspris.

– Det är ett otroligt erkännande för de människor vi arbetar för, det högsta erkännandet man kan få för dem som lever sina liv i fattigdom och i konflikter. Nu vänds strålkastarljuset mot dem, säger hon när TT når henne sekunderna efter beskedet om att organisationen tilldelas 2020 års Nobels fredspris.

Världslivsmedelsprogrammet grundades 1961 och är världens största humanitära organisation som arbetar för att utrota hunger.

– Det betyder så otroligt mycket för vårt arbete, vår förmåga att mobilisera support och arbeta med regeringar världen över för att få ett slut på världshungern till år 2030. Det betyder allt att få detta till toppen av den globala agendan – hur mat och livsmedelssäkerhet hänger ihop med världsfred, säger Anne Poulsen.

Även WFP-chefen David Beasley reagerar starkt på beskedet.

– Det här är första gången i mitt liv som jag varit mållös, säger han i en video som lagts ut på hans Twitterkonto, och där han hyllar alla WFP-medarbetare som jobbar ute på fältet.

– De jobbar i de svåraste, mest komplexa förhållandena i världen. Det spelar ingen roll om det råder krig, konflikter eller extrema klimatförhållanden – de är där, och de förtjänar det här priset, säger Beasley.

"Drivande kraft"

I den norska Nobelkommitténs motivering lyfts behovet av internationell solidaritet och multilateralt samarbete:

"Norska Nobelkommittén har bestämt sig för att tilldela Nobels fredspris 2020 till FN:s livsmedelsprogram, för dess försök att bekämpa svält, för dess arbete med att förbättra villkor för fred i konfliktområden, och för att de är en drivande kraft i försöken att förhindra användandet av svält som vapen i krig och konflikter."

Anne Poulsen säger att världen i dag står inför den värsta humanitära katastrofen sedan andra världskrigets slut.

– Antalet människor som står utan mat ökar för varje år, och med covid-19-pandemin och dess enorma inverkan på de mest sårbara så tror jag att vikten av livsmedelssäkerhet har blivit allt tydligare, säger Anne Poulsen.

– Jag vet inte ens vad prissumman är, men vi kommer att se till att pengarna kommer till användning på bästa sätt och använda dem till att hjälpa de som behöver det mest.

TT: Hur kommer ni att fira detta?

– Jag vet verkligen inte. Jag är fortfarande i chock.

Eriksson: Fantastiskt roligt

Biståndsminister Peter Eriksson, som just är på väg tillbaka till Sverige efter ett möte med WFP-chefen David Beasley i Burkina Faso, välkomnar beskedet.

– Det är fantastiskt roligt och så riktigt. De har varit enormt duktiga när det gäller att få ut förnödenheter och mat till den växande hungriga delen av världen i samband med covid-19-pandemin, säger Eriksson, som TT får tag på under en mellanlandning i Istanbul.

Sverige är den största kärngivaren till WFP i hela världen.

TT: I fjol framkom uppgifter om missförhållanden inom WFP, bland annat maktmissbruk i ledningen och diskriminering av kvinnor och minoriteter. Hur ser du på det?

– Alltid när det kommer sådana uppgifter reagerar vi och kräver att man ska gå till botten med dem och undersöka vad som hänt. Men den stora frågan nu är hur vi ska klara av den växande fattigdomen och hungern, och där är WFP det största och viktigaste verktyget.

Delar ut matpaket

Den norska Nobelkommittén tar upp coronapandemin, som bidragit till en kraftig ökning av antalet offer för hunger i världen. Dessutom poängterar kommittén att arbetet med att arbetet med att öka säkerheten i livsmedelsförsörjningen även förbättrar utsikterna för fred.

"I länder som Jemen, Kongo-Kinshasa, Nigeria, Sydsudan och Burkina Faso har kombinationen av väpnad konflikt och pandemin lett till en dramatisk ökning av antalet personer som lever på gränsen till svält. Mot bakgrund av pandemin har FN:s livsmedelsprogram uppvisat en imponerande förmåga att intensifiera sitt arbete", står det i motiveringen.

Chi Lael, pressansvarig för FN:s livsmedelsprogram i Nigeria, befinner sig med några kollegor i ett slumområde i Nigerias största stad Lagos och ska precis börja dela ut matpaket när TT når henne.

– Det är helt fantastiskt, säger hon om att WFP tilldelas fredspriset.

– I dag ska vi dela ut till drabbade av covid-19 i ett väldigt fattigt område. Vi är mitt i det, så jag har inte hunnit prata med så många ännu.

Publicerad: