Larsson: ”Frustrerande – inte mentalt redo”

Av: Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:
Sebastian Larsson.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Sebastian Larsson.

Sebastian Larsson dominerade mot IFK Göteborg.

Men i landslaget har han petats från startelvan.

– Mentalt är jag inte redo för att sitta på bänken. Det är frustrerande, säger veteranen.

Konkurrensen om mittfältspositionerna är stenhård i landslaget. Viktor Claesson är tillbaka från skada och stjärnskottet Dejan Kulusevski har tagit en startplats i Blågult efter flytten till Juventus. Det innebär att en trotjänare som Sebastian Larsson petades mot Kroatien och Portugal, även om han byttes in de absoluta i slutminuterna i båda matcherna.

– Ja, det var korta inhopp. Två korta inhopp, säger han med eftertryck och skrattar till innan han fortsätter:

– Jag har känt av det (bänkningen). Jag känner väl att jag inte är mentalt redo att bara tycka det är kul att bara få vara med i landslaget. Det är frustrerande att stå vid sidan.

Bäst mot Blåvitt

Han betonar att relationen till och dialogen med Janne Andersson är god.

– Vi har bra och ärliga snack med varandra. Jag har en enorm respekt för honom och det vi säger stannar mellan oss. Men klart jag vill spela! Samtidigt kommer jag inte vara ute i media och kritisera på något sätt. Jag försöker stötta laget och känner fortfarande att jag kan bidra.

Larsson, som var matchens bästa spelare när AIK slog IFK Göteborg, ser gärna att han har samma position i klubblaget som i Blågult.

– Jag ser mig själv mycket mer som en central spelare än på en kant, särskilt i landslaget.

”Glad över frustrationen”

35-åringen inser att flytten av sommarens EM-slutspel försvårat läget för honom. Larsson brinner för att få vara med i mästerskapet 2021 men funderar förstås kring att han förlorat sin startplats.

– Jag kände tydligt mentalt att det inte var kul att se sitt namn på bänken. För mig är det inte bara kul att få vara med. Men samtidigt blir jag glad över att känna frustration. Att jag inte bara nöjer mig med att bli uttagen till landslaget. Om jag gjort det och skakat på axlarna hade det varit ett steg åt fel håll.

Är det den tuffaste konkurrensen om mittfältspositionerna som du varit med om i landslaget?

– Det är svårt att säga. Men med Viktor tillbaka, Dejan har kommit upp, Emil Forsberg är i bra form. Kristoffer Olsson har tagit stora kliv de senaste två åren. Jag har säkert glömt något namn. Men att det är tuff konkurrens och det är jag uppriktigt glad över. Man vill ha ett så slagkraftigt lag som möjligt om man får åka till EM. Jag hoppas ju inte på ett dåligt lag så att jag själv ska få spela.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.