Elaine Eksvärd: Psykologen räddade mitt äktenskap

Boken ”Överlevare” är uppföljaren till ”Medan han lever”

Av: Anna & Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:
Elaine Eksvärd.
Foto: PRESSBILD
Elaine Eksvärd.

Barndomstraumat var nära att resultera i en skilsmässa för bokaktuella Elaine Eksvärd.

Men psykologen hjälpte henne och maken ur krisen.

– Hon räddade mitt äktenskap.

Författaren och retorikexperten Elaine Eksvärd var och är för många känd som flitig gäst i tv-sofforna där hon pratar om vikten av att tala rätt.

2016 gav hon ut boken ”Medan han lever” som handlar om hur hon som barn blev sexuellt utnyttjad av sin pappa. Den slog ned som en bomb och nu har hon precis släppt boken ”Överlevare” som tar vid där den första boken slutar, om hur det är att leva med konsekvenserna av övergrepp i barndomen.

Dröjde med att rota i det förflutna

Elaine Eksvärds andra bok, ”Överlevare”, kom ut tidigare i höst. Hon är också aktuell med barnboken ”Vardagshjältarna och Trollkarlen Tyst”.

– Vi pratar så mycket om att bryta tystnad, men vi pratar inte så mycket om konsekvenserna av en trasig barndom. Jag identifierade mig bland annat som en temperamentsfull människa och reflekterade inte över att det kanske kunde ha med min barndom att göra.

– Oavsett om du varit med om misshandel i barndomen, sexuella övergrepp eller haft alkoholiserade föräldrar så påverkar det dig som vuxen i relationer och tillit, säger Elaine Eksvärd.

Det känns som att du själv inte rotade i ditt förflutna eller nystade i varför du var som du var förrän långt upp i åldern?

– Jag gjorde faktiskt inte det. Jag tyckte nog det var fel på alla andra och jag såg världen ganska kategoriskt. Mitt äktenskap höll på att gå i kras av det.

Trots det du hade varit med om så satte du inte det i samband med ditt manshat och ilska?

– Det var under tre års tid som jag smetade ut mitt hat mot min pappa på alla män. Det var inte förrän jag fick en riktigt vettig psykolog som sa att ”det låter som att din man får bära ilskan som en person förtjänar, nämligen din pappa”. Det var väldigt bra och hon var inte som man tror att en psykolog är, som sitter och hummar, utan hon sa att det här är vansinne. Hon räddade mitt äktenskap, hon fick mig att kliva ut ur den traumatiska dräkten och inte låta den styra mitt liv.

Foto: PRIVAT
Elaine och Gustav Eksvärd gifte sig 2011.

Du och din man Gustav separerade inför en semesterresa på din inrådan och bodde på varsitt håll under ett år – satt han snällt och väntade på dig?

– Ja och nej, han har sagt att han hade lämnat mig för länge sedan om han inte hade vetat att jag hade blivit sexuellt utnyttjad som barn och att det här inte var den han gifte sig med utan det var mina trauman som tog över. Han såg skillnaden och gav oss en chans. Så den den här boken är viktig för att man ska kunna veta vad som är personen och vad som är trauman. Vi överlevare är inte så lätta att leva med.

Så problemen stegrades under en period?

– Saken är den att min pappa skickade sexuella videos till mig under tiden jag skrev ”Medan han lever”. Det pågick en rättegång mot honom då.

Fortsatte din pappa trakassera dig sexuellt?

– Ja, det var då Gustavs och mitt äktenskap gick igenom en kris för jag ville att han skulle vara lika kategorisk som jag. Jag ville att han skulle känna nästan mordiska känslor mot någon som utnyttjat hans fru. Men Gustav är mer rationell och sa att din pappa är ju inte frisk i huvudet, hur ska jag kunna hata honom. Det blev en spricka i vår relation där.

Foto: PRESSBILD
Elaine Eksvärd.

”Hatar inte heller min pappa”

Du tycker inte Gustav tog tillräckligt starkt avstånd mot din pappa?

– Då tyckte jag inte det, utan jag tyckte han skulle stå med en mental eldgaffel och vråla, men å andra sidan var det inte en sådan man jag gifte mig med. Jag älskar att han är sansad och lugn och resonerande, men just då passade det inte med mitt traumatiska jag.

– Det vi har landat i är att jag hatar inte heller min pappa längre, jag har insett att han inte är frisk och fick inte förutsättningar för att vara bra.

Går du fortfarande i terapi?

– Nej, men jag skulle vilja för jag tycker om min psykolog, men hon tycker inte jag behöver det. Däremot går jag och Gustav förebyggande i parterapi. Det handlar om att inte låta saker växa och låta en engångsföreteelse bli serieföreteelse. Jag vill ha koll på att mina trauman och min pappa inte får förstöra mer för mig som vuxen.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE