Krogar får köra ut alkohol till Malmöbor

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Det blir tillåtet för krogarna i Malmö att köra ut alkohol till privatpersoner. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT
Det blir tillåtet för krogarna i Malmö att köra ut alkohol till privatpersoner. Arkivbild.

NYHETER

Malmöbor kan nu beställa alkohol från restauranger och få det hemkört med sin matbeställning.

Sedan tidigare är detta möjligt i Växjö och Nacka.

Från och med fredag är det förbjudet att sälja alkohol på svenska restauranger och barer efter klockan 22, sedan regeringen fattat beslut om detta för att dämpa smittspridningen.

I Malmö kommer det dock att bli möjligt att vid hembeställning av mat även få alkohol utkört till sig. Arbetsmarknads- och socialnämnden i kommunen röstade på torsdagen ja till detta sedan ett initiativ fått stöd av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Kritik från länsstyrelse

– Jag är mycket glad över detta. Malmöborna har visat ett stort engagemang för sina favoritrestauranger och för att de ska överleva krisen. Nu kommer Malmöborna att kunna hjälpa till ytterligare, säger nämndens andra vice ordförande Helena Nanne (M) till Sydsvenskan.

Tidsgränsen klockan 22 kommer att gälla även vid hemkörning. Utkörningen av alkohol till privatpersoner möjliggörs genom serveringstillstånd för cateringverksamhet för slutna sällskap. Ålder och nykterhet ska kontrolleras vid utkörningen.

Samma möjlighet finns sedan i april i Nacka kommun, enligt Nacka Värmdö-Posten. Även Moderaterna i Växjö gav i våras klartecken för leverans av både mat och vin till privata hushåll i staden.

Länsstyrelsen i Kronoberg riktade dock kritik mot nämnden som ansvarar för tillståndet i Växjö, med motivering att alkohollagen kräver att serveringspersonal är på plats samtidigt som cateringserveringen pågår.

Borde ha utretts

I Malmö ansåg nämndens ordförande och kommunalrådet Sedat Arif (S) att lagligheten med förslaget borde ha utretts innan man fattade beslut, vilket även Vänsterpartiet och Miljöpartiet anser.

– Jag tycker det är olyckligt att nämnden tog det här beslutet, men tyvärr fanns det en majoritet i nämnden att inte utreda så som man brukar göra, säger han till Sydsvenskan.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%