Herrklubbarna avstår pengar – damklubbarna ersätts till hundra procent

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Damklubbarna i svensk elitfotboll ersätts till hundra procent.

Detta när herrklubbarna i allsvenskan och superettan avstår delar av sitt coronastöd från regeringen.

– Det är mycket glädjande att se den solidaritet som finns inom Fotbollssverige i denna mycket utmanande situation, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i ett pressmeddelande.

Fotbollens totala del av regeringens stödpaket till idrotten i sviterna efter corona uppgår till 159 miljoner kronor. Av dessa kommer 41 miljoner kronor att fördelas av Riksidrottsförbundet direkt till landets klubbar under elitnivån.

Fördelningen av elitklubbarnas del hanteras däremot av Svenska fotbollförbundet, efter beredning av Sef och EFD, och man går på regeringens önskemål om behovet av ökad tanke kring en jämställd fördelning,

Förbundsstyrelsen jämnar ut stödet mellan herr- och damsidan. Detta efter att Sef-klubbarna avstår en del av sitt stöd.

Damklubbarna får hundra procent av vad de ansökt om, klubbarna i allsvenskan och superettan 41,5 procent av ansökt belopp.

- Denna fördelning möjliggörs av att Sef-klubbarna avstår fem miljoner kronor som används för att EFD-klubbarna ska kunna få allt man ansökt om,  säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson som samtidigt förklarar:

– Sedan är det ett faktum att herrklubbarna ändå får betydligt mer än damklubbarna, stödet bygger på de intäkter klubbarna normalt sett har – men som man i och med pandemin går miste om – och där är skillnaden betydande. Det gör det ännu viktigare att vi i detta utsatta läge jobbar tillsammans och beaktar stödet utifrån ett jämställdhetsperspektiv – något som också regeringen efterfrågat, säger Nilsson.

Annika Grälls, ordförande EFD:

– Många klubbar lever med små ekonomiska marginaler redan i utgångsläget – pandemin har skapat en situation som är mycket besvärlig och blir allt svårare att hantera. Att det blir en fördelning som ger damklubbarna hela det belopp man sökt betyder mycket. Vi uppskattar den dialog vi har haft med SEF och beslutet vi enats om – vi vet ju att även SEF-klubbarna är hårt ansatta av pandemins effekter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.