Ville kontrollera att dottern var oskuld

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En fyrbarnspappa krävde att hans 13-åriga dotter skulle genomgå en ”oskuldskontroll”.

Men vårdcentralen slog larm till socialen. Då uppdagades att mannen misshandlat sina barn.

Mannen dömdes i tingsrätten till ett och ett halvt års fängelse för fridskränkning och misshandel. Idag sänkte hovrätten straffet.

Den äldsta dottern blev misshandlad med ett skohorn – anledningen var att familjen stannat ute i en park för länge.
Foto: Polisen
Den äldsta dottern blev misshandlad med ett skohorn – anledningen var att familjen stannat ute i en park för länge.

En fyrbarnspappa dömdes idag i Hovrätten till ett års fängelse för grov fridskränkning, fem fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel.

Under drygt ett och ett halvt år har han kontrollerat sina barn med våld och dödshot.

Bakom agerandet ligger, enligt chefsåklagare Jenny Lindell, en hederskultur och en idé om att hans döttrar inte skulle ha någon relation med pojkar innan de fyllt 18 år och gift sig.

– Det uppdagades när mannen ringde till vårdcentralen och ville boka en oskuldskontroll av den då 13-åriga dottern. Sjuksköterskan meddelade mannen att det är inget som görs i Sverige. Efter det slog vårdcentralen larm till socialtjänsten, säger chefsåklagare Jenny Lindell.

Fick ej chatta

Den 13-åriga dottern hade haft kontakt med en pojke på sociala medier vilket fick pappan att se rött. Fyrbarnspappan uttalade ett dödshot mot flickan. Antingen skulle han döda henne själv eller så skulle han skicka iväg henne utomlands och se till att hon blev mördad där.

I samband med detta tog han med dottern i bil till en vårdcentral. Från bilen ringde pappan och försökte boka tid för en oskuldskontroll. Vilket han nekades.

Foto: Polisen
Den 11-åriga dottern sa i förhör att pappan låst in henne på sitt rum och sedan på toaletten. Hovrätten menar att det inte är bevisat.

Fyrbarnspappan har varit mycket kontrollerande mot sin familj. Det har yttrat sig i att barnen periodvis har låsts in, misshandlats och förbjudits att vara aktiva på sociala medier.

Den 13-åriga dottern har berättat att hon blivit misshandlad av sin pappa med ett skohorn. En annan gång blev han rasande när hon inte svarade i porttelefonen. Då sparkade han henne i magen så hon fick andnöd.

I maj 2020 attackerade pappan även sin 11-åriga dotter när hon hade varit hos en kompis. Han slog henne med knytnävar och sparkade henne så hårt i magen att hon fick andnöd.

Även den 13-åriga pojken har utsatts för pappans misshandel. Bland annat efter att han av misstag skjutit sönder ett fönster när han spelade fotboll.

Ville kontrollera dotter

Mannen häktades misstänkt för fridskränkning och misshandel. Även hos Kriminalvården uttryckte mannen att en ”oskuldsundersökning” av dottern var nödvändig. Varpå det gjordes ytterligare en orosanmälan till socialen.

När barnen började berätta vittnade de om flera års misshandel och hot från pappan. Men polisen kunde bara belägga brott i drygt ett och ett halvt års tid.

I tingsrätten dömdes mannen, som tidigare är ostraffad, till ett och ett halvt års fängelse. Men chefsåklagare Jenny Lindell tyckte det var för lite. Hon hade yrkat på två och ett halvt års fängelse och överklagade därför.

– Han har sparkat sina barn. Slagit dem med knytnävarna och hotat att döda den äldsta flickan. Jag kände själv att det var lite billigt, säger Jenny Lindell, chefsåklagare.

Fick sänkt straff

Hovrätten gick dock inte på hennes linje. Istället sänktes mannens straff. Bland annat för att rätten anser att 11-åringen överdrivit uppgifter.

Att 13-åringen ska ha blivit misshandlad med ett skohorn anser rätten inte är bevisat. Man tror att hon talar sanning men det är inte tillräckligt utrett. Rätten skriver att:

”För en fällande dom krävs... att utredningen är tillräckligt robust.”

Chefsåklagare Jenny Lindell är kritisk till det sänkta straffet.

– Jag delar inte hovrättens bild av att han inte skulle ha misshandlat henne med ett skohorn, säger hon och fortsätter:

– Detta innebär att mannen släpps ut relativt snart. Jag kan bara hoppas att socialtjänsten fortsätter att bevaka barnens rätt i förhållande till det här fallet, säger Lindell.

Lindell berättar att det förekommer att barn kontrolleras av sina fäder på liknande sätt men det är sällan det uppdagas.

– Det är sällan vi når fram men här agerade socialtjänsten snabbt. Det är tack vare det som det gick att utreda så bra som det gick.

Fyrbarnspappan hade själv också överklagat till Hovrätten. Mannen menar att han borde blivit frikänd.

Fyrbarnspappan nekar till anklagelserna. Via sin advokat har han yrkat på att hovrätten skulle ogilla åtalet eller åtminstone mildra påföljden.

– Han tänker att han inte har gjort något av detta, säger hans advokat Petra Kumlin.

Mannen menar att barnen ljuger om vad som hänt.

– Två av barnen, de två äldsta, har själva sagt att de har ljugit och överdrivit. Vi framförde det till rätten, säger Kumlin.

Alla av mannens fyra barn har omhändertagits av socialtjänsten.

Publicerad:

LÄS VIDARE