Tunga distrikten om Sabunis väg: Blixtinkallat möte

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nyamko Sabuni har redan fått det tyngsta partiförbundet emot sig.

I veckan hålls flera blixtinkallade möten runt om i landet om hennes SD-linje – som splittrar Liberalerna.

– Min uppfattning är att vi inte ska öppna dörren för ett parti som vill kasta liberalismen över bord, säger Pär Gustafsson ordförande i Västsverige, det näst största förbundet.

Liberalernas framtida hållning gentemot Sverigedemokraterna ska avgöras på ett partiråd i slutet av mars. Partiledaren Nyamko Sabuni presenterade nyligen vad hon och partistyrelsen vill: Öppna upp för samtal och att söka samsyn med SD såväl som V.

Nu blixtinkallar partiförbunden runt om i landet till möten för att ta ställning till förslaget. Det största förbundet, Stockholm, har redan sagt tydligt nej. Även Liberalernas ungdomsförbund ger Sabuni kalla handen.

Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna Västsverige.
Foto: Liberalerna pressbild
Pär Gustafsson, ordförande för Liberalerna Västsverige.

Funderar på om Sabuni kan sitta kvar

Västsverige, näst största partiförbund, är enligt ordförande Pär Gustafsson splittrat i sin uppfattning. Förbundet har redan haft ett inledande möte och kommer att ha flera på olika nivåer innan frågan avgörs.

Själv är han starkt kritisk till att öppna upp för samarbete med SD.

Kan Sabuni sitta kvar om hon inte får med sig partiet i den här frågan?

– Det är inte en fråga som jag ska svara på. Men det är klart, jag funderar själv på den frågan och vi har många medlemmar som funderar, säger Pär Gustafsson.

Vad har du kommit fram till?

– Det är en fråga som ska riktas till Nyamko. Hon är vår partiledare, men det är inte det som diskussonen handlar om.

Riksdagsledamoten Lina Nordquist representerar Uppsala och är också kritisk till öppningen mot SD. I övrigt delar hon Sabunis och partistyrelsens hållning om att bryta Januarisamarbetet efter nästa val.

Uppsala, som är fjärde största förbund, ska ha möte i morgon kväll.

Foto: Riksdagen
Lina Nordquist, riksdagsledamot från Uppsala.

Hur skulle vi kunna kompromissa med SD?

– En borgerlig regering vore det bästa för vårt land. Men om Liberalerna skulle hamna i ett läge där man har ett formaliserat samarbete med SD så innebär det dagliga kompromisser inom alla politikområden. Det finns inga hela politikområden där vi tycker lika, säger Nordquist.

Hon nämner allt ifrån rätt till tolkar, jämställdhetsfrågor till möjligheten att servera halalkött och koshermat på äldreboenden.

– Oavsett var man vänder huvudet så skiljer vi oss så mycket åt. Hur skulle vi kunna kompromissa?

Tolkar du Sabunis öppning som ett ja till ett formaliserat samarbete med SD?

– Nej, men partistyrelsens text saknar en tätning mot SD. Jag vill se ett tillägg till partistyrelsens förslag där vi är tydliga med att det inte kommer bli några formaliserade samarbeten, då är det bättre vi går i opposition.

Stödjer Sabunilinjen

Även Skåneförbundet, det tredje största förbundet, håller ett extrainkallat möte i morgon. Förste vice ordförande Louise Eklund är för Sabunis linje. Hon anser att diskussionen om att ge SD och V inflytande har hamnat fel eftersom en tredjedel av väljarkåren redan har gett dem inflytande genom att rösta på dem.

– Det är något vi måste förhålla oss till och jag tycker att partiledningen har landat i ett bra kompromissförslag, säger Eklund.

Foto: Liberalerna pressbild
Louise Eklund, förste vice ordförande för Liberalerna i Skåne.

Har du medlemmarna i Skåne med dig i den uppfattningen?

– Det finns absolut de som tycker annorlunda, men jag skulle säga att det här återspeglar majoriteten här i Skåne.

Stockholms ordförande, Anna-Lena Johansson, fick också frågan av TT om hon anser att Sabuni kan sitta kvar om hon förlorar på partirådet.

– Det blir säkert svårt, jag skulle inte kunna göra det. Men det är hennes beslut och där är vi inte än, sa hon.

Liberaler kräver extra landsmöte

På eftermiddagen rapporterar också SR Ekot att flera ledande liberaler vill köra över den egna ledningen genom ett extra landsmöte.

– Det handlar om en fundamental fråga, det handlar om ett av kärnvärdena i det liberala partiet. Och det kan man inte diska av så pass enkelt som man gör på ett partiråd, säger riksdagsledamoten Tina Acketoft till SR.

Foto: TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

PODD Sabunis nya giv

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: