Polisjakt efter efterlyst Bandidosmedlem

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En 35-årig Bandidosmedlem dömdes nyligen till 8,5 års fängelse för grova narkotikabrott.

Under utredningen väcktes misstankar mot en annan Bandidosman.

– Han är häktad i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för allvarliga brott, säger kammaråklagare Eva Wintzell.

Den 35-årige mannen dömdes till 8,5 års fängelse för grovt och synnerligen grovt narkotikabrott.

Mannen är medlem i mc-gänget Bandidos.

33-åringen är häktad i sin utevaro.
Foto: POLISEN
33-åringen är häktad i sin utevaro.

Han ska, enligt domen, ha organiserat hanteringen och distributionen av 77 kilo amfetamin.

I domen, som föll i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan, framgår det att en stor del av åklagarens bevisning i målet bestod av krypterade så kallade encrochattar.

De krypterade encrochattarna knäcktes av Europol våren 2020.

33-åring efterlyst

Med hjälp av chattarna kunde polisen identifiera en annan misstänkt man i utredningen. Det handlar om ytterligare en Bandidosmedlem, en 33-årig man.

Han har nu häktats i sin utevaro.

– Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för allvarliga brott. Han är nu efterlyst, säger Eva Wintzell, kammaråklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Hon bekräftar för Aftonbladet att de två fallen hör samman.

– Det hänger ihop. Det är samma gärningar. Jag menar att de här männen tillsammans anskaffat narkotikan. Att de agerat tillsammans, säger hon.

Den redan dömda mannen fälldes för att tillsammans med andra ha organiserat och koordinerat hanteringen av 77 kilo amfetamin som sedan transporterats till bland annat Karlstad och Hofors.

Distribution av narkotika

I fallet med den nu efterlyste Bandidosmedlemmen tillkommer misstankar om att narkotika även fördes till Linköping i Östergötland.

I målet mot 35-åringen som dömdes till 8,5 års fängelse framgår bland annat att medlemmen via chatt ska ha instruerat om fördelning och distribution av de olika narkotikapartierna till en anlitad mottagare i Sollentuna.

– Det är mycket material att analysera och klarlägga. Dels är det vad encrochatten innehåller, men framför allt att knyta en viss encrochatt till en viss användare, säger Eva Wintzell.

Hon utesluter inte att ytterligare personer kan komma att frihetsberövas i ärendet med hänvisning till de nu knäckta encrochattarna.

– Det är inte omöjligt att vi kommer längre och kan identifiera fler, säger hon.

Publicerad: