Telefoner viktig pusselbit i mordutredningen

avOskar Forsberg

NYHETER

Dansk polis letar för fullt efter Kim Walls och Peter Madsens Iphones.

I telefonerna kan det finnas avgörande ledtrådar för mordutredarna.

– Det kan vara möjligt att återskapa mycket information, även om de legat i saltvatten lång tid, säger experten Martin Frederiksen till Ekstrabladet.

1 av 5 | Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I två och en halv månad har polisen letat efter Kim Walls och Peter Madsens telefoner.

Man tror att det kan finnas viktigt material i telefonerna som kan leda mordutredningen vidare och svara på flera av de obesvarade frågor om vad som hände på Madsens ubåt.

Svårt med saltvatten

Trots faktumet att telefonerna legat på havets botten och att det gått relativt lång tid så är det inte omöjligt att återskapa mycket information. Det hävdar experten Martin Frederiksen, chefstekniker på firman Recoverit som är specialiserade på att återskapa information, till Ekstrabladet.

– Saltvatten är extremt frätande, framförallt på de elektroniska lödningarna. Ju längre tid den legat i saltvatten, desto större är sannolikheten för en allvarlig skada på flera delar av telefonen, säger han till tidningen.

Har tidigare hjälpt polisen

Men det finns flera ärenden då man, trots svåra skador, kunnat återskapa information.

– Vi hade till exempel en hårddisk som vi lyckades återskapa data från, trots att den legat i hamnen i sex månader, säger Martin Frederiksen.

Det är emellertid svårare med telefoner och framförallt med en Iphone. I nyare Apple-produkter sitter ett speciellt chip som krypterar filerna. Men ingenting är omöjligt, enligt Martin Frederiksen som tidigare hjälpt den danska polisen i flera liknande fall.

För drygt två veckor sedan gjordes det senaste fyndet i Kim Wall-utredningen. Polisen hittade då en såg.

Den misstänkte mördaren Peter Madsen sitter häktad. Han har efter de senaste fynden slutat samarbeta och prata med mordutredarna.

ARTIKELN HANDLAR OM