Så ser svenskarnas drömboende ut

Av: Sandra Kjellström

Publicerad:
Uppdaterad:
Många drömmer om ett hus i skärgården.
Foto: Peter Lydén/Johnér Bildbyrå
Många drömmer om ett hus i skärgården.

Hem som städar sig själva, ett kylskåp som beställer hem mat automatiskt och ett hus nära vattnet.
Så vill svenskarna bo i framtiden.
– Folk vill ha ett så enkelt boende som möjligt, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Under tisdagsförmiddagen presenterade Svensk Fastighetsförmedling sin trendrapport för 2017 i Almedalen. Rapporten handlar om hur svenskarnas drömboende ser ut i framtiden.

En stor skillnad jämfört mot förra årets rapport är att fler tror att det kommer att bli vanligare att bo tillsammans med andra.

– Svenskarna ser allt mer att tillfälliga boenden kan vara ett alternativ. Även kollektiv har blivit mer intressant för ungdomar som har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Där ser vi en tydlig skillnad mot föregående år, att man är mer benägen att bo tillsammans med andra, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Drömbostaden nummer ett

Varannan person som har svarat på undersökningen funderar på att byta bostad.

Ett skärgårdshus med stora fönster och havsutsikt är fortfarande nummer ett på listan över hur drömbostaden ser ut.

Var femte person kan tänka sig att betala extra för att deras hem ska bli mer miljövänligt och man drömmer allt mer om att ha ett självförsörjande hem.

– Folk har digitaliserat sina hem till viss del, men önskar att de kan göra det mer. Till exempel vill de kunna styra belysning via mobilen och det är ju en teknik som redan finns, säger Tanja Ilic.

Men svenskarna vill att mycket mer än bara belysning ska skötas automatiskt i framtiden.

Vill slippa skärmar

Förutom ett hem som städar och dammar sig självt, tvättstugor som tvättar, stryker och viker kläder automatiskt vill var femte person ha ett kylskåp som beställer hem mat och dryck när det tar slut.

Många vill också slippa vara beroende av skärmar och till exempel kunna titta på tv direkt på frukostbordet, en hologram-teknik som håller på att utvecklas allt mer.

Många drömmer alltså om tekniska lösningar i hemmet som redan finns.

”Ska ha råd att bo i sitt boende”

– Det är det där med att gå från ord till handling. När man svarar på rapporten frågar vi “vad skulle du vilja?” och inte "vet du om att det finns?”. Ju mer man kan medvetandegöra att det finns desto fler sådana hem kommer vi att få se i framtiden, säger Tanja Ilic.

Hon tror att vi kommer att få se fler sådana här tekniska lösningar i hemmet redan om fem år.

–– Folk vill ha ett så enkelt boende som möjligt. Men framför allt handlar det om att man ska ha råd att bo i sitt boende. Jag tror att det är jätteviktigt framöver, för att alla ska kunna komma in på bostadsmarknaden.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA